Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Integration: Fast i försäkringsfälla

Signerat – Hanne Kjöller.

Riktigt vad de kommuner som infört vårdnadsbidraget sett framför sig, vet jag inte. Men knappast kan det vara den inlåsning som en ny ESO-rapport visar i många fall blivit resultatet.

Rapportförfattarna Åsa Olli Segendorf och Tommi Teljosuo har granskat arbetsmarknadsintegrationen och det sysselsättningsgap som finns mellan utrikes och inrikes födda. De har studerat orsaker till att det ser ut som det gör och skisserat förslag till lösningar.

Att något behöver göras är alldeles uppenbart.

Utanförskap, socialbidragsberoende och ohälsa tenderar att gå i arv. Att föräldrarna i en nyanländ flyktingfamilj inom rimlig tid får något slags arbete eller utbildning att gå till handlar inte enbart om att försöka rädda två vuxna undan marginalisering – utan även om att rädda deras barn. Och barnbarn.

Ingrepp på arbetsmarknaden riskerar att antingen låsa fast människor i låtsasjobb eller omvänt att tränga ut de ”riktiga” jobb som annars skulle uppstått. Inget av detta är bra, men vissa utträngningseffekter går att leva med om det i andra vågskålen ligger att fler invandrare kommer ut på arbetsmarknaden.

Inlåsning däremot för inte med sig något gott. Och det är förstås beklämmande att läsa hur våra bidragssystem fördröjer invandrade kvinnors redan extremt sena inträde på arbetsmarknaden. Vårdnadsbidraget är en del av problemet. Föräldraförsäkringen en annan, då den gäller för alla barn – oavsett om de fötts i Sverige eller inte, och vid vilken ålder de kommit hit.

För en invandrad mamma med tre småbarn blir det många år där hon inte behöver delta i sfi-undervisning. Barnen kommer inte till förskola, vilket enligt rapportförfattarna får långsiktiga negativa effekter på barnens skolgång och betyg.

Och så var den onda cirkeln sluten. Teorin om det sociala arvet verifierad.

En föräldraförsäkring som skulle underlätta för svenska föräldrar, särskilt mammor, att kombinera familjeliv med yrkesliv har för nyanlända blivit en fälla. Så kan det inte få fortsätta vara.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.