Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Integration: Jobb är viktigare än sexkunskap

Signerat – Erik Helmerson.

Det viktiga i integrations­debatten tycks ofta vara inte vad man säger utan hur man säger det. Detta illu­streras alldeles ypperligt i onsdagens SvD-intervju med migrationsminister Tobias Billström (M).

Billström fick härom året kritik för att han talade om ”volymer” av asylsökande. Detta ord ”värjer” han sig nu mot, i stället vill han tala om ”antalet människor”. I praktiken är dock detta (vilket känns fånigt att behöva påpeka) naturligtvis exakt samma sak.

När ministern talar om hur utanförskapet ska minska och integrationen öka säger han rätt saker. Språk och jobb. Exakt vad det handlar om. Om han hade konkretiserat och lagt fram ett batteri skarpa förslag hade det varit än bättre.

Därefter blir det hela besynnerligt igen. ”Lagen måste gälla för alla”, säger Billström i ett resonemang om ”omvänd diskriminering” – och exempli­fierar med något som tydligen är ett stort integrationshinder: sim- och sexundervisning i skolan.

Här kan man invända att om alla skolor glatt trombonerar ut de mest radikala sexbudskapen från RFSU är det fullt begripligt att en del föräldrar blir nervösa. Inte heller är det en integrationsplikt att tvinga ner pojkar och flickor i samma bassäng.

Men detta är områden där det inte är för mycket begärt – och inte särskilt svårt – att söka kompromisser. Det viktiga är resultatet, att ungarna lär sig simma och får upp ögonen för att det finns en annan sanning om sexualitet än den som predikas av dogmatiska föräldrar.

Det är faktiskt svårbegripligt att Tobias Billström tar upp just dessa mycket slitna exempel på värderingskonflikter i vardagen. Som integrations­politiker saknar han knappast andra stenar att vända. Diskriminering, ingångslöner, system som låser fast människor i bidragsberoende, eftersatta bostadsområden, brottslighet... Nej, låt oss bara lösa bassängproblemet så blir allt Sound of music.

Det är lätt att tolka Billströmintervjun som att M nu vill sända ut en diffus signal om ”hårdare tag”. Det har prövats förr och må ge en och annan röst – men för integrationen gör det varken från eller till.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.