Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Ja, lönen är låg i låglöneland

Signerat – Hanne Kjöller.

Den svenska nationalstatskänslan är sannerligen en paradoxal historia. Å ena sidan den kluvna inställningen till flaggan och en nationaldag som för de flesta känns ungefär lika högtidlig som menlösa barns dag (numera värnlösa barns dag). Å andra sidan det envetna missionerandet om den svenska modellen som lösningen på allt överallt.

Veckan som gick inleddes med en rapport från nätverket Schyst resande. Hotell i Thailand och Turkiet hade hamnat under den blågula rättviseluppen. Granskarna konstaterar att vissa anställda saknar anställningskontrakt, att lönerna är låga och att hotellen anställer papperslösa – ofta till sämre villkor.

Charterbolagen ställs till svars. Men hur långt sträcker sig det svenska ansvaret för förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare i ett annat land?

TV4:s ”Kalla fakta” drog det hela ännu längre i ett tröttsamt tendentiöst reportage om textilarbetare i Kambodja som arbetar för en underleverantör till Hennes & Mauritz. Det innehöll en rad kända trick.

Som sjösjukeframkallande smygfilmningar inifrån en fabrik – som inte visade någonting. Men där det faktum att man smygfilmat indikerar att här är något skumt. Dessutom filmningar utanför fabrik och hur man inte fick komma in för att en spontan strejk uppstått. En stängd dörr och en reporter som kräver att få tala med chefen i just detta ögonblick fungerar alltid lika bra.

Att just H&M inlett ett samarbete med IF Metall för att förbättra villkoren för de anställda glömde reportern att berätta. Och att Erik Andersson på fackförbundet tycker att ”H&M helt klart har ett ärligt engagemang”. När företrädare för den svenska klädjätten berättade att de uppvaktat regeringen i Bangladesh med krav på bättre villkor undrade reportern varför de inte gått till regeringen i Kambodja. Att det där, precis som i Sverige, är parterna som ingår avtal och att det där finns både kollektivavtalsenliga minimilöner och fackföreningar spelar visst ingen roll.

Vad skulle vi säga om en kambodjansk företagsledare uppvaktade den svenska regeringen med krav på sänkta löner för Ericssonanställda i Sverige?

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.