Jägarna siktar på makten - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Jägarna siktar på makten

På Svenska jägareförbundets hemsida kommenterar ordföranden Björn Sprängare förvaltningsrättens dom från förra veckan där rätten hävde Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på varg.

”Det är inte värdigt ett rättssamhälle. Det är djupt tragiskt att vi – staten Sverige – inte kan hantera det. I nuläget klarar inte vårt politiska och juridiska system att hantera frågan.”

Men vänta nu, vårt juridiska system har ju just hanterat frågan. Dom har avkunnats. Och den är alltså inte ”värdig ett rättssamhälle”?

EU:s art- och habitatsdirektiv har inlemmats i svensk lagstiftning. Hade Björn Sprängare läst förvaltningsrättens dom lite bättre hade han upptäckt att principerna i direktivet numera hittas i den svenska artskyddsförordningen (2007:845), jaktlagen (1987:259) och jaktförordningen (1987:905). Riksdagen har klubbat igenom lagarna. En domstol har tolkat dem. Inte värdigt ett rättssamhälle?

Nu är Björn Sprängare inte vilken skjutglad skogsmulle som helst och Svenska Jägareförbundet inte vilken lobbyorganisation som helst. Sprängare tillhörde under en tid näringslivets absoluta toppskikt. Han blev under 80-talet invald som ledamot av Kungliga Skogs- och lantbruksakademien samt Kungliga Ingenjörsvetenskaps­akademien. Av en person med en sådan meritlista hade man kunnat förvänta sig lite mer respekt för den lagstiftande församlingen och domstolarnas självständighet.

För ett par år sedan konstaterade flera nyhetsredaktioner att Svenska jägare­förbundets lobbytentakler nådde längre än de flesta. Riksdagen håller sig med en egen jaktklubb. Ordförande där är Bengt-Anders Johansson, moderat talesman i jaktfrågor och medlem i – just det – Jägareförbundet.

Riksdagsklubben anordnar varje år en älgjakt vid en av – just det – Jägareförbundets anläggningar. Därutöver arrangeras jägarexamenskurser av – just det – Jägareförbundet.

Ett av de ansvariga statsråden för vargpolitiken, Eskil Erlandsson, var – innan han blev minister – kassör i pang-pang-klubben (VA 6/11 - 06). Om det finns några regeringsmedlemmar i klubben nu vägrar Bengt-Anders Johansson att uppge. Klart är i alla fall att landsbygdsminister Erlandsson är medlem i – just det – Jägareförbundet.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.