Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Juholt: 3 nyanser av brist på förtroende

Signerat – Hanne Kjöller.

Det är inte bara Sveriges monark som tycker att detta med att vända blad är en finfin idé. Gång på gång kommer samma besked också från Socialdemokraterna – om än med lite andra ord. Nu är det sakpolitik som gäller, får vi veta. Men sedan är det visst alltid någon liten groda som kommer i vägen.

Vissa skyller på medierna. En av dem är Dalademokratens chefredaktör – Göran Greider. I panelen i söndagens sändning av P1:s ”Godmorgon världen” menade han att medierna fungerar som språkrör för en högerfalang inom partiet som ogillar den vänstermärkte Juholt. Greider själv är uppenbart blind för hur han fungerar som ett språkrör för vänsterfalangen. Den överslätande attityden från honom och andra ”vänstersossar” handlar knappast om mänskliga hänsyn, utan om politisk positionering.

Det är inte medierna som skapat Socialdemokraternas kris. Inte heller är det medierna som driver Juholt mot avgrunden. Dit verkar han hitta alldeles själv.

Bara under någon veckas tid har inte mindre än tre socialdemokrater uttryckt sin oro över partiets framtid och Juholts ledarskap. Det började med partistyrelsemedlemmen Anders Johanssons beryktade sms efter S-ledarens katastrofprestation i Ekots Lördagsintervju. I fredagens Rapport fick Sven-Erik Österberg, ledamot i verkställande utskottet, frågan om han hade förtroende för Håkan Juholt. I stället för att bara svara ja, sa han: ”Förtroende har vi tills vi säger något annat.”

Håkan Juholt fick därefter frågan vem som leder Socialdemokraterna i nästa valrörelse. Och han svarade som han brukar: ”Det gör jag.” Sven-Erik Öster­berg menade i stället att ingen kan säga något om vad som händer längre fram och att det först gäller för Juholt att bli omvald vid kongressen 2013.

I söndagens ”Agenda” var det dags för Thomas Östros att singla i väg en jobbansökan. Hela analysen av partiets kris, brist på struktur, eftertanke och så vidare, var egentligen en lång argumentation om varför någon som han själv borde få ta över. På frågan om han hade förtroende för Håkan Juholt svarade Östros att han hade förtroende för verkställande utskottets beslut om förtroendet för Håkan Juholt.

Se där, en vecka med inte mindre än tre språkliga variationer på att uttrycka brist på förtroende.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.