Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Juholt: Fler grodor att vänta

Signerat – Hanne Kjöller.

Ekots lördagsintervju gästas i dag av Håkan Juholt. Jag kan inte föreställa mig något annat än att åtminstone något av det han säger under denna halvtimmeslånga grillning kommer att bli en snackis ett par dagar framöver.

För säga vad man vill om Socialdemokraternas nya partiledare – han levererar. Så gott som vartenda litet inslag rymmer möjligheten till ett nytt middagssamtalsämne. Håkan Juholt har under sin förlåt-mig-turné sagt sig vara sugen på att diskutera politik igen. Men det går ärligt talat inte så mycket bättre på den arenan. Juholt ter sig ungefär lika ogenomtänkt i sina politiska bedömningar som i sina privatekonomiska.

Som nu när Håkan Juholt låst fast sig vid det tidigare beslutet att, av studiointeriöra skäl, bojkotta SVT:s partiledardebatt. Till radions Studio Ett säger han: ”Om inte SVT ändrar sig så går partiledardebatterna över till TV4. De tror att man ska komma så fort de knäpper med fingrarna, så är det inte alls. Jag ställer inte upp på det. Behandlar de inte Socialdemokraterna med respekt kan de köra programmen utan oss.”

Den som förstått vad självständighet betyder för medier, förstår samtidigt att SVT i och med detta aldrig kommer att ändra på upplägget. Allt som kan tolkas som politisk styrning skys som elden. Den ”respekt”, det vill säga politisk undergivenhet, Juholt efterlyser lär han ha lättare att hitta i länder som Nordkorea.

Ett parti som på bara några år fallit från 40 procents opinionsstöd till under 25 leds nu av en partiledare som tycker sig ha råd att avstå från att medverka i tv-sända partiledardebatter.

Juholt har påstått att han har Väns­tern och Miljöpartiet med sig, men det tycks vara ännu en demonstration av den nye ledarens vana att skjuta från höften. Båda partierna förnekar att det finns någon sådan uppgörelse.

Till tidningen Resumé säger V:s informationschef Ted Bergdahl tvärtom att partiets utgångspunkt är att delta i debatterna.

Med en dåres envishet hävdar Håkan Juholt att han kommer att leda Socialdemokraterna under nästa valrörelse. Men landets socialdemokrater förtjänar bättre än så. Och den sittande regeringen skulle må bättre av en eldig och genomtänkt opposition än av en massa osande maktdemonstrationer i kulisserna.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.