Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Kanske läge för sönerna

Årets sommarpratare har så här långt hållit en ovanligt bra nivå.

Vi har sluppit de stora namnen – ofta från idrottsvärlden – som definitivt har något att berätta, men som inte behärskar berättandets konst. I stället har vi fått riktiga berättare, där det kanske inte är givet från början vad de ska prata om, men som i sina program visar att de – just eftersom de är storslagna berättare – inte har något problem att väva ihop en historia.

Ett annat tema för året, som jag tycker mig skönja, är de många kvinnliga vittnesmålen om sexuella övergrepp av varierande valör. Maja Ivarsson blev våldtagen. Carolina Gynning berättar lite kryptiskt om en sommarnatt och om ”vargarna som sargade” hennes själ och som fick henne att duscha länge efteråt. Jenny Strömstedt beskriver hur hon ung och höggradigt berusad släpades in i ett sovrum men hur en kaskadkräkning satte stopp för mannens planer på motståndslöst, icke-ömsesidigt sex.

Jag tror inte för ett ögonblick att det var bättre förr. Jag tror tvärtom att det var sämre. En redlös 50-talsspätta i Raggar-Sverige som utnyttjats sexuellt kunde näppeligen räkna med samma sympatier som kvinnorna i dag. Visst finns fossiler som fortfarande tycker att fulla kvinnor får skylla sig själva. Men nog är de färre.

Skillnaden är alltså snarare att man pratar om det. Det är bra. Men vad ska vi göra av allt detta plågsamma som vi får veta?

Med jämna mellanrum talas om att det är för svårt att få någon fälld för våldtäkt. Medan vissa, särskilt försvarsadvokater, då och då varnar för att det är för lätt.

Men kanske skulle vi börja fundera på vad vi kan göra för att förhindra övergreppen i stället för att fixera oss vid hur vi lagför dem. Många moderna föräldrar ägnar säkert massor av tid och energi åt att prata relationer, sex och samliv med sina döttrar. Och åt att banka in att rätten att säga nej – och ja – till sex är absolut och okränkbar.

Men bankas det lika hårt på pojkarna? Är vi lika angelägna att skydda sönerna från att begå övergrepp som vi är att skydda våra flickor från att utsättas för dem?

Knappast, va?

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.