Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Kärleken kan ingen rå på

Klockan 13 på Mariatorget går startskottet för veckans stora höjdpunkt: Stockholms Prideparad. Jag har tidigare skrivit om ”Marching for those who can’t” – en sektion där man går för att stödja dem som inte kan delta i någon regnbågsfestival. Inte för att de inte fått ledigt från jobbet, utan för att den som visar en avvikande sexuell läggning straffas och diskrimineras.

Det här gäller exempelvis Kinas homosexuella. Trots att staten inte längre officiellt klassificerar homosexualitet som en mentalsjukdom försöker kinesiska kliniker med vidriga medel än i dag ”bota” människor (BBC 28/7).

En teknik är att i klassisk Pavlos hundar-anda experimentera fram en negativ betingning: ”När patienten har en homosexuell tanke, ger vi en elstöt eller injicerar läkemedel som får ­honom att må illa”. Att läkaren i reportaget uppger att han ”botar” 70 procent av dem som genomgår behandlingen är absurt och skamligt – om det vore möjligt att på medicinsk väg bota kärlek, varför använder sig hjärtekrossade av whisky, brownieglass och Netflix? Men framför allt är den tortyrliknande metoden fullkomligt människorättsvidrig.

På klinikerna finns även böcker på temat – i en går det att läsa om hur man uppfostrar sina barn för att undvika att de senare i livet fattar tycke för någon av det egna könet.

Den kritiserade enbarnspolitiken driver på homofobin – ett homosexuellt barn utesluter barnbarn, och det betyder att ingen kan ta över gården och försörjningen. I Kina, där ansvaret för far- och morföräldrar är familjens, är detta naturligtvis problematiskt. Men det ursäktar inte läkare som använder sig av ovetenskapliga och omänskliga metoder.

Trots att Kina är ett av de länder där demonstranter lever farligast har omvandlingsterapin högljutt motarbetats. Nu tillåts gayaktivister driva frågan i domstol. Bra, men samtidigt finns det anledning att inte hoppas på för mycket – Kina kan knappast kallas en rättstat. Säkert är dock att ett förbud skulle innebära en stor framgång för mänskliga rättigheter i världens största land.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.