Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Katalanska separatister kör vidare mot stupet

Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. Other: Pau Barrena/AFP

Självständighet, njaej. Den katalanske regionledaren Carles Puigdemont gav på torsdagen ett nytt svävande svar på frågorna från Madrid. Men hotet kvarstår: om separatisterna inte får som de vill, så separerar de ändå.

Spaniens regering anser det därför nödvändigt att tillämpa artikel 155 i författningen. Den gör det möjligt att avskaffa självstyret för en region som bryter mot landets lag. Beslut utlovas till ett extra sammanträde på lördag.

Vad det handlar om är att en målmedveten och enögd minoritet försöker pracka på resten av befolkningen i Katalonien något den inte vill ha.

Till att börja med kan Madrid ta hand om Kataloniens finanser och poliskår, om det går att hitta en metod att genomdriva det. En situation med dubbla administrativa system tornar upp sig, men det är naturligtvis inte hållbart. Endast en farlig dragkamp är garanterad.

På många sätt är läget solklart. Separatisterna påstår sig ha ett mandat som inte existerar. Deras folkomröstning var författningsvidrig. Ingen vet hur många som röstade. Någon majoritet för brytning med Spanien finns inte. Vad det handlar om är att en målmedveten och enögd minoritet försöker pracka på resten av befolkningen i Katalonien något den inte vill ha. Att polariseringen är avgrundsdjup är ett faktum, men det är inget argument för en grupp att systematiskt strunta i rättsstatliga principer.

Puigdemont talar om spansk repression, vilket är trams. Han säger sig också erbjuda dialog, men den skulle bara gå ut på att bana väg för hans katalanska stat. Reträtt vore det anständiga. Men då blir han av med stödet från de vänsterextremister som det separatistiska projektet är beroende av.

Centralregeringen kan inte låta ett gäng anarkister göra som de vill. Om Katalonien ignorerar författningen måste Madrid inte respektera självstyret, för de två hänger ihop sedan 40 år tillbaka.

Samtidigt har premiärminister Rajoy varit bedrövligt tondöv och trögfotad. Han måste gå en delikat balansgång som han hittills har visat liten talang för. Den som bara låter polisen klampa in riskerar att ge separatisterna den martyrstämpel de suktar efter.

Förr eller senare måste en förhandling om Spaniens framtid inledas där inget får vara tabu. Företrädare som det går att tala med är att föredra.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.