Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Katastrofplan: Vår beredskap är usel

Signerat – Erik Helmerson.

Meddelande till Sveriges fiender: Sluta läsa nu.

Tack.

Sanningshalten i Per Albins optimistiska ord ”Vår beredskap är god” från andra världskriget har ifrågasatts av de militärt lärda. Men orden i beredskapstalet gällde även försörjningsmöjligheterna, och där låg Sverige bättre till – åtminstone om man jämför med första världskriget.

I dag skulle
ingen politiker utan drag av mytomani kunna säga samma sak. Åtminstone att döma av det seminarium som Folk och försvar höll på fredagen. Temat var Sveriges livsmedelsförsörjning och budskapet skräckinjagande.

Vad skulle hända vid en dramatisk oljekris? Vilka åtgärder vidtar staten om energiförsörjningen slås ut i stora delar av landet? Om nästa ”Gudrun”-storm blir betydligt värre? Om Sverige utsätts för ett kraftigt terrorangrepp, rentav öppna krigshandlingar?

De flesta av oss har nog bilden av att det finns en grupp med en plan. Att vi har genomtänkta åtgärder för olika scenarier. Om A inträffar gör vi B.

I så fall
får de flesta av oss tänka om. Den svenska beredskapsplaneringen upphörde nämligen samtidigt med kalla kriget.

På seminariet avlöste de deprimerande budskapen varandra. Nästan allt livsmedel till norra Sverige kommer från utlandet och Skåne med långtradare. Om oljan tar slut? ”Då skulle leveranserna stanna”. Dagens butiker har inga lager, det vi ser i hyllorna är det som finns – och det räcker ungefär ett dygn.

Stormen ”Gudrun” visade att ytterst få svenska hushåll är självförsörjande. Om det kommer en ännu hårdare ”Gudrun”? Citat från medverkande riksdagsmän: ”Det krävs utredningar. Den delen saknas. Avgrunden öppnar sig”.

I dag tycks
i alla fall politikerna långsamt, sömnigt, ha börjat röra sig mot en ny planering. Men det enda som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap hittills tycks ha åstadkommit är en utredning av vilka ”resultatmål” Sverige ska ha för att inte stå helt utan de förhållandevis viktiga företeelserna dricksvatten, livsmedel och värme.

Det är bara att hoppas att planeringen fortsätter, gärna med mer eld i baken än hittills.

Och vad kan
vi individer göra? Fyra tips: Köp konserver. Köp värmeljus. Installera vedspis. Håll tummarna.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.