Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Killen från 80-talets Sölvesborg

Så hade turen kommit till Jimmie Åkesson. SD-ledaren åkte ut till villan där SVT-terapeuten Poul Perris tog emot och så fick Åkesson berätta om sin barndom.

Det är något lite rörande över hela upplägget. Där sitter terapeuten och frågar med mjuk stämma: ”Hur kände den lille killen som sprang in till mamma när de andra barnen bråkade?” Huvudet på sned: ”Hur tror du att det har format dig?” Och så ska partiledaren berätta lite lagom mycket, vara lite lagom tillmötesgående – utan att egentligen blotta sitt inre.

Det är inte ointressant alls att få se våra toppolitiker i ett annat sammanhang än det gängse, få höra dem resonera utifrån lite andra frågeställningar än vanligt. Som statsvetaren Katarina Barrling påpekade i en kommentar efter programmet är det intressant att notera hur politikerna uppfattat skolan, eftersom den ofta är det första mötet med ”staten”.

Åkesson berättade om en lärare som gick i taket för att två elever hade röstat på SD i skolvalet. Han sa sedan att han hade en rebellisk ådra. Detta tillsammans med hans eget motstånd mot invandringspolitiken och EU-­medlemskapet skulle ha fått honom att själv söka sig till SD. Kanske var det så.

Åkessons egna minnen av att det funnits grupper av aggressiva barn med invandrarbakgrund kläs i termer av ”polarisering” och ”splittring”. Även om inte partiledaren vill påstå att dessa händelser är förklaringen till hans politiska värderingar i dag så är det den vuxne sverigedemokraten som analyserar barndomsminnet: Människor­ från olika kulturer har svårt att leva i fred och gemenskap med varandra. Tydligen också om invandrarna är så få som i Sölvesborg på 1980-talet.

Men det mest slående med går­dagens terapisession är egentligen inte vad som sägs, utan hur skarp kontrasten är till den ordinarie kontexten. Journalister vill gärna sätta dit top­politiker längs hela den politiska skalan, men frågorna som Åkesson får syftar ofta till att avslöja och förnedra ett helt parti. Varje fråga ska helst rymma hela det antirasistiska motståndet mot Sverigedemokraterna.

Åkesson har blivit expert på att hantera dessa situationer. Han svarar lugnt – ju hetsigare frågeställare, desto lugnare partiledare. Det är i stället när en mjuk och omsorgsfull terapeut vill veta hur Åkesson hanterar sin utsatta position som fasaden vibrerar en smula.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.