Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Kriminella måste mötas av polisens närvaro

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Få studier har väckt så stort intresse som den Rikskriminalpolisen publicerade 2014. Där pekades 55 områden ut, som slarvigt kommit att kallas no go-zoner, men som beskrev läget på platser där ”lokala kriminella nätverk” ansågs ”ha negativ påverkan på lokalsamhället”.

På måndagen släppte Nationella operativa avdelningen en fördjupad uppföljning: ”Utsatta områden – sociala risker, kollektiv förmåga och oönskade händelser”. I den pekas 53 områden ut. 15 uppges vara särskilt utsatta och 6 riskerar att bli det – om inte rätt åtgärder sätts in.

Det som beskrivs i rapporten är samhällen, i regel miljonprogramsområden, där kriminella i olika hög grad har tagit makten över det offentliga rummet. Företagares möjligheter begränsas med hot och trakasserier. Tecken tyder på att hyresvärdar inte kan hyra ut lägenheter utan kriminellas godkännande. Kriminella kontrollerar fordon som passerar.

Narkotikahandeln sker så öppet att ”det förefaller vara allmänt känt både för polis och för de boende vilka individer och platser som kan förknippas med handeln”. Lägg därtill hänsynslöst våld som skjutningar på dagtid och sprängningar nattetid. Denna mycket allvarliga beskrivning handlar inte om hela områden, utan om delar av dem. Men det räcker för att skapa otrygghet.

Den negativa spiralen är tydlig: många människor upplever sig inte vara en del av rättssamhället. Och ju färre som anmäler vittnar, desto svårare blir det för polisen att klara upp brott. Bilden bekräftas i rapporten: ”Situationen i området innebär att det är svårt eller näst intill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag.”

Polisens insatser bedöms ibland förvärra situationen eftersom de leder till upplopp. Men att insatser möter motaktioner är inte ett tillräckligt skäl att avvakta, vilket polisen uppger att man ibland tvingas till.

Så vad ska då göras? I rapporten lyfts bristen på kontinuitet i polisinsatserna fram som en anledning till att de inte fungerat bättre, liksom att polisens närvaro främst har varit reaktiv.

Att en minoritet håller ett område som gisslan är oacceptabelt. Hårt måste sättas mot hårt, kriminellas närvaro mötas av polisens.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.