Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Krisen fördärvar folkviljan

Signerat – Gunnar Jonsson.

Manifestationen på Diada, Kataloniens nationaldag, brukar samla en tapper men begränsad skara självständighetsivrare. Dagens möte i Barcelona väntas locka flera hundra tusen deltagare, inklusive moderata nationalistpolitiker som normalt håller sig hemma.

Enligt en färsk opinionsmätning skulle 51 procent av katalanerna i dag rösta för självständighet från Spanien. Före eurokrisen var de flesta fullt nöjda med sin autonomi. Nu växer ilskan och motsättningarna.

Vid demokratiseringen på 70-talet fick Katalonien, Baskien och Galicien ett självstyre som med tiden blev alltmer långtgående. Övriga 14 autonoma regioner sköter också till exempel utbildning och sjukvård. Centralrege­ringen i Madrid står bara för en femtedel av de offentliga utgifterna.

Den spruckna spanska fastighetsbubblan gjorde slut på en redan tidigare ansträngd harmoni. Finanskrisen skapade ett stort budgetunderskott som den borgerliga regeringen försöker kapa med hårda åtstramningar och strukturreformer. Det kräver att regionerna spelar med. Katalonien, landets rikaste del, har länge varit djupt missnöjt med det spanska skatteutjämningssystemet. Baskien och Navarra driver själva in sina skatter, och den rätten kräver nu även de skuldtyngda katalanerna. No way, José, svarar Madrid.

Regeringspartiet Partido popular har alltid avskytt decentraliseringen av Spanien. Provinsernas makt är ett hinder för den som vill spara, och regeringen hotar med att skicka budgetpoliser. Men hos katalaner och andra frodas misstanken att PP bara vill utnyttja krisen för att stympa deras befogenheter.

Fyra regioner har redan sökt stöd ur en nationell räddningsfond. Katalonien vill ha 5 miljarder euro men tänker inte följa några dekret från regeringen.

Samtidigt som Madrid värjer sig mot direktiv från Bryssel vill man ge order till Barcelona. Katalaner är lika benägna som andra sydeuropéer att tycka att Tyskland ska hjälpa till, men har ingen lust att skicka mer pengar till Andalusien.

Euron skulle förena Europa, men krisen drar isär både kontinenten och enskilda länder. Fler småstater är dock ingen övertygande lösning.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.