Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Kungen: Tredubblade insatser.

Även om kung Carl XVI Gustaf ibland slirar på formuleringarna framstår hans långa intervju med TT som ett stort förnekande.

Sveriges statschef dementerar inte bara samröre med kriminella, vilket var väntat. Han förnekar också att det finns komprometterande bilder på honom och att han frekventerat olämpliga miljöer. Någon illvillig fotograf kan möjligtvis ha tagit någon bild i smyg av honom under semestern på Öland. Men bortsett från det finns inget förutom något mycket gammalt besök på Folies Bergere i Paris.

TT-intervjun gör inte kungens kris mer begriplig. Om hela historien var elakt förtal, varför gick kungen inte ut och sade som det var redan i höstas? Varför talade han i stället om att ”vända blad”?

Och om det inte finns några foton från tvivelaktiga miljöer, hur ska man då förstå att kungens nära vän Anders Lettström försökte leja en grovt kriminell person för att få tag på bilder som alltså inte finns?

”I did not have sexual relationship with that woman, Miss Lewinsky”, sade den amerikanska presidenten Bill Clinton när det stormade på 90-talet. Det var ett uttalande som höll på att kosta Clinton presidentskapet, när det senare visade sig att han ljugit.

Den svenska kungen har med måndagens TT-intervju tredubblat insatserna i sin egen förtroendekris. Sanningen avgör vart detta tar vägen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.