Kvinnomord: Med skammen som signum - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Kvinnomord: Med skammen som signum

Signerat – Hanne Kjöller.

En 19-årig kvinna med irakiska rötter har mördats i Landskrona. En 16-årig släkting till henne greps strax efter dådet och i går anhölls ytterligare en person. Det talas om hedersmord, eller skammord som det borde heta eftersom det inte finns något hedervärt med att döda andra människor.

Frågan om mordet kunde ha förhind­rats måste ställas.

Men något svar finns ännu inte att få. Landskrona kommun har uppmanat såväl Socialstyrelsen som länsstyrelsen att gå igenom fallet för att se om socialtjänsten har gjort något fel.

Annette Lindberg Mohlin, chef för individ- och familjeförvaltningen i Landskrona, kan av sekretesskäl inte uttala sig om det specifika fallet men säger till Ekot att det händer att vissa kvinnor tackar nej när de erbjuds skyddat boende.

Detta bör man ha i åtanke innan man som Aftonbladet på sin ledarsida slår fast att ”samhället sviker hederns offer” och att det är uppenbart ”att svenska kommuner inte har tillräckligt med kunskap för att hantera och bemöta utsatta för hedersbrott”. Det är möjligt att socialförvaltningen i Landskrona har brustit, trots att beskedet därifrån är att alla som är i behov av skyddat boende också får det. Men det är alltså också möjligt att den döda kvinnan inte ville ta emot det kommunen hade att erbjuda.

Skyddade boenden är inte alltid så roliga. Att leva under skyddad identitet är både bökigt och socialt handikappande i en tid när var och varannan lägger ut sitt liv på nätet.

Om syftet med Facebook är att man ska kunna hitta varandra, är syftet med skyddad identitet det motsatta. Ingen tar kontakt med dig. Du får ta kontakt med alla. För en 19-åring kan det vara ett rätt högt pris.

Men som sagt: Det är alltför tidigt att dra några andra slutsatser än de generella. Som att utsatta kvinnor självklart måste erbjudas hjälp. Men att det också i slutändan är de själva som avgör hur stora inskränkningar i sitt liv, hur många flyttar och hur många andra konsekvenser av ett liv utanför rullorna de är beredda att acceptera.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.