Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Kvinnorna ger skäl till optimism

Historien borde ha varit deprimerande.

En professor i feminism vid Jordaniens universitet ledde ett projekt där några kvinnliga studenter dokumenterade sexuella trakasserier de utsattes för – inne på campusområdet. I filmen, som ligger på Youtube (http://is.gd/5TebUf), håller kvinnorna upp skyltar med ord som de får höra av manliga studenter. Det är kommentarer som ”Ligg med mig!”, ”Saftig rumpa!” och, den kanske mest slagkraftiga: ”Jag slutade lyssna.”

När filmen började få uppmärksamhet reagerade universitetsledningen med stor upprördhet. Mot professorn, Rula Qawas, som petades från sin tjänst. Videon ansågs ha skadat institutionens anseende.

Ändå finns ett stort mått av hopp i berättelsen.

För det första var det en positiv överraskning för en fördomsfull person som mig att det ens ges kurser i feminism vid Jordaniens universitet.

Dessutom slutar historien om Rula Qawas inte där. En stor kampanj har dragits i gång för att rädda projektet, och henne själv. Akademiker, journalister och aktivister både i och långt utanför Jordanien har engagerat sig, skapat hemsidor och skrivit protestbrev till ledningen.

De riktar också sin kritik mot själva trakasserierna på universitetsområdet, en plats som inom parentes sagt är betydligt kvinnovänligare än det omgivande samhället. Om en institution vill räknas till världens 500 främsta lärosäten – skolans uttalade ambition – måste den garantera säkerheten för kvinnliga studenter som vill röra sig fritt och leva efter eget huvud, inte efter någon annans tolkning av Guds vilja.

Det är naturligtvis inte spridningen av filmen som skadat universitetets goda rykte utan de manliga studenternas beteende.

Kvinnor som Rula Qawas är i sig en orsak till optimism om ett demokratiskt, öppet Mellanöstern. Jag har träffat flera som hon, flammande aktivister från bland annat Egypten och Syrien. De har det gemensamt att de är orädda, frispråkiga, utmanande – och själva optimister. Det är de som är framtiden, inte de män som väser förolämpningar på gator, bussar och universitetsområden.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.