Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Kyrkovalet: Maktlystnad och gammal vana

Här har riksdagspartierna ingenting att göra.
Här har riksdagspartierna ingenting att göra. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Signerat – Susanna Birgersson.

Hur var det nu igen, visst var Jesus liberal? Han lyfte ju fram individen som ensam ansvarig för sina val. Han uppmanade människor att överge sin fader och moder och följa honom. Det låter som åtminstone ett frö till liberalism.

Nej, Jesus var förstås socialist. ”Gå bort och sälj allt du äger och ge till de fattiga. Kom sedan och följ mig”, sa han till den rike man som frågade vad han skulle göra för att få evigt liv.

Men Jesus hänvisade ständigt till de gamla skrifterna, lät förstå att de innehöll en evig sanning. Visserligen uttolkade han lagen och profeterna på ett annat sätt än det religiösa ledarskiktet, men han sa aldrig åt sina efterföljare att strunta i föråldrade idéer och i stället känna efter själva. Jesus var nog i själva verket konservativ.

”Jag har inte blivit sänd till andra än de förlorade fåren av Israels folk”, svarade Jesus en kanaaneisk kvinna som ville att han skulle hjälpa hennes dotter (innan han lät sig bevekas och gjorde som hon ville). Låter inte det rätt, ja, nationalistiskt?

Kristi ideologiska hemvist är helt enkelt mycket oklar. Så visst undrar man vilket parti han skulle ha röstat på i kyrkovalet om ett par veckor? Fast nej, man gör ju inte det. Det är plågsamt uppenbart att de politiska partiernas närvaro i kyrkovalet inte har särskilt mycket med teologi, andliga visioner eller konkurrerande bibeltolkningar att göra – bara makt och gammal vana.

Tretton år efter att stat och kyrka skildes åt har några av partierna distanserat sig en aning genom att kalla nomineringsgrupperna för sådant som Miljöpartister i Svenska kyrkan, Vänstern i Svenska kyrkan och Fria liberaler i Svenska kyrkan. Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna bryr sig inte ens om att maskera maktlystnaden. Bara Moderaterna har gjort det enda raka och struntar nu helt i kyrkopolitiken.

Man kommer att tänka på hur en arg Jesus välte omkull köpmännens bord och jagade ut försäljarna ur templet: ”Mitt hus skall kallas ett bönens hus. Men ni har gjort det till en rövarkula.”

Riksdagspartierna har inget i kyrkan att göra. Vik nu därför en gång för alla hädan och ge plats åt de partipolitiskt obundna grupperingarna.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.