Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Lärarna lämnas i sticket

Det finns ett par saker som förvånar särskilt i dagens och gårdagens rapportering om våldet i skolorna. Den ena är vuxensamhällets totala flathet. Den andra att denna flathet uppenbart inte skiljer på obligatorisk grundskola och frivilligt gymnasium. Mellan dessa två skolformer finns en enorm skillnad i möjligheter. Och skyldigheter.

Det är svårt att se varför en gymnasist som hotat, spottat, slagit, sparkat eller på annat sätt utövat våld mot en lärare ska tillåtas gå kvar. Så sker ingen annanstans i samhället. En kroggäst som demonstrerat den typen av uppträdande visas på porten direkt. Eller en anställd. Tänk vad som skulle hända om en lärare klipper till en 19-årig gymnasielev, en förälder eller rektor!

Det finns flera poänger med att slänga ut våldsverkarna. Precis som vid mobbning är det viktigt att skolan tar ställning för brottsoffret. Lärarnas status och auktoritet kommer aldrig att kunna växa om arbetsgivaren indirekt säger att de får stå ut med att fungera som slagpåsar och spottkoppar.

Men det är också viktigt att skolan tar sitt uppdrag att förbereda eleverna för ”det verkliga livet” på allvar. Alla skolor borde vinnlägga sig om rutiner om att alltid polisanmäla.
Kanske kan bränderna i Husby till viss del förstås i ljuset av en skola utan auktoritet och med en övergiven, maktdränerad lärarkår som inte ens backas upp av sin ledning. Kan man lappa till en lärare utan att det får några konsekvenser kan man väl hiva i väg en sten mot en polis. Skolan är den mylla där morgondagens medborgare växer.

Mycket svårare är det förstås att hantera våldsamma barn som faller under skolplikten. De varken kan eller bör slängas ut. Men konsekvenser måste det bli i alla fall. Både för elevens och för lärarens skull. Det är helt orimligt att en lärare som fått en syl inkörd i knät tvingas fortsätta undervisa eleven. Man ska kunna kräva mer av vuxna än av barn. Men också vuxna vålds­offer har rätt att känna sig fly förbannade eller förödmjukade. Och att slippa fortsatt kontakt.

Om skolledning, kollegium, fack och rättsväsende var bättre på att stå upp mot våldet skulle säkert färre lärare vara sjukskrivna. Det är tungt att ha rätt men inte få rätt.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.