Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Låt bli att trixa med biståndet

Det är fullt normalt, det har skett under alla år. Utrikesminister Carl Bildt kunde lugna alla som hetsat upp sig över att biståndspengar använts till att betala biståndsministerns och hennes statssekreterares lön under fyra år.

I gårdagens ”P1-morgon” förklarade Bildt att lönerna till människor som arbetar med bistånd självklart ryms inom biståndsbudgeten.

Men att Bildt är oberörd betyder inte att allt är i sin ordning. Det normala är tvärtom att statsrådens löner betalas från budgetanslag under rubriken ”Rikets styrelse”. Alltså, arbetsmarknadsministerns lön kommer inte från samma konto som arbetsförmedlarens. Men här, liksom i frågor som rör öppenhet och offentlighet, har UD visst en egen version av svensk förvaltningstradition.

Biståndsposten är en främmande fågel i statsbudgeten. Vanligtvis avsätter regeringen medel utifrån beräkningar av vad olika program och reformer kan komma att kosta. Biståndet däremot är på förhand bestämt till 1 procent av bruttonationalinkomsten och varierar därför med storleken på den svenska ekonomin. Just på detta område är det klokt att frikoppla summan från de politiska målsättningarna. Hellre det än att ständigt byta fokus och inriktning och godtyckligt anpassa finansieringen därefter. Då riskerar biståndspolitiken att bli en budgetregulator.

1-procentsmålet kan självfallet diskuteras och Moderaterna har sedan länge uppfattningen att biståndet bör sänkas till FN:s rekommenderade lägstanivå: 0,7 procent av BNI. Men på den punkten har Moderaterna fått vika sig. Alliansens officiella politik är att hålla fast vid 1-procentsmålet.

Det finns inga internationella konventioner som reglerar exakt vad som är bistånd och vad som inte är det. Rimligtvis borde ett land som tar emot jämförelsevis många asylsökande kunna använda en relativt stor andel till flyktingmottagande. Men när UD låtit biståndspengar rinna in på ambassader i Europa och Japan har gränsen helt klart passerats. Samma sak när biståndsministern och hennes högsta tjänsteman avlönas ur biståndsbudgeten. 20 miljoner är småpengar i sammanhanget. Inte desto mindre är det ett svekfullt agerande gentemot väljare och allianskamrater.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.