Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-27 22:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/latt-att-lova-miljopengar-i-morgon/

LEDARE

Ledare: Lätt att lova miljöpengar i morgon

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Att ha framtida generationer i åtanke när man för politik i regeringsställning är en berömlig ambition. En mindre ärorik konstform är att samtidigt sno åt sig äran för beslut som efterkommande politiker måste fatta. Och det var främst på det senare området som tisdagens budget- och miljönyhet betingade en ny rekordnotering.

”Den största miljö- och klimatbudgeten i svensk historia”, inledde statsminister Stefan Löfven på presskonferensen i Rosenbad. Vilket var alldeles sannings­enligt. Satsningarna var verkligen ansenliga, den totala summan motsvarade 12,9 miljarder kronor.

De miljöpartistiska ministrar som flankerade Löfven, Isabella Lövin och Karolina Skog, talade om närapå en fördubbling av de gröna anslagen. ”Unikt”, sades det.

Haken är bara den att 9,5 av regeringens 12,9 nya miljömiljarder ska spenderas efter nästa val. Först år 2019 och 2020 kommer ymnighetshornet att flöda på riktigt, till äventyrs vid ungefär samma tidpunkt som finansminister Magdalena Andersson också planerar att börja balansera statsbudgeten.

Den rödgröna regeringen har inte uppfunnit greppet. Det är sedvänja att räkna ihop endera satsningen eller skattesänkningen ett antal år framåt för att kunna uppvisa en riktigt saftig summa för journalisterna.

Men tisdagens presentation var förutseende i överkant. Och inte minst ligger regeringens järnvägssatsningar bortom den egentliga beslutshorisonten. Med ett val emellan blir löftena en skrift i sanden.

Vad som definitivt går att överblicka gäller nästa år. Förutom större anslag för supermiljöbilspremien ska de slantarna bland annat dryga ut kassan i Naturvårdsverkets Klimat­kliv. Dessa lokala investeringar i behjärtans­värda klimatprojekt har blivit en hit.

Sunne kommun fick till exempel nyligen 565 250 kronor i statliga medel för att installera laddstationer. Det är riktiga pengar som säkert kommer väl till pass.

En räkneövning som samtidigt inte går ihop är denna: Vid klimatmötet i Paris tog Stefan Löfven och en rad internationella dignitärer i hand på att fördubbla anslagen för forskningen om förnybar energi. Det var ett av mötets viktigaste initiativ, men tillskottet i årets budget summerar bara till några tiotals miljoner.

De riktiga pengarna kommer väl efter valet.