Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

De verkar se adhd-patienter som slarvrar och knarkare

Foto: Kallestad, Gorm

Region Örebro villkorar vården för adhd-patienter med ett frostigt kontrakt som bland annat totalförbjuder alkohol och avråder från bilkörning. Det är häpnadsväckande.

Adhd är en förbisedd diagnos. Kanske för att den så mycket liknar en personlighet, och därtill en illa ansedd sådan. Disträ, fladdrig, stökig – så lyder symtomen för pojkar. Det är också från pojkar den mesta forskningen, och därmed diagnoskriterierna, utgår.

För flickor är det annorlunda, deras hyperaktivitet är sällan fysisk. De får oftare andra diagnoser i stället, som depression eller ångest. Det visar en ny studie som publicerats i The journal of child psychology and psychiatry. 

Men även den utåt sett mer stillsamma formen av adhd går stick i stäv med bilden av femininitet. Kanske är det därför diagnosen könats som manlig.

Om man bryter mot reglerna, eller inte uppvisar önskat resultat inom ett halvår, avslutas medicineringen utan nedtrappning.

Sedan är det ju medicineringen. De preparat personer med adhd tar för att underlätta tillvaron verkar uppiggande på personer utan adhd. 

Och vad är väl lättare än att stjäla godis från ett barn? Att stjäla piller från en drulle kanske. Månne är det så Region Örebro resonerat vid utformningen av sitt häpnadsväckande frostiga kontrakt med adhd-patienter. 

Den första punkten stipulerar just att borttappade eller stulna preparat inte ersätts. Vidare avråds från ”bilkörning, maskinanvändning och andra aktiviteter”, och det är förbjudet att dricka alkohol. Om man bryter mot reglerna, eller inte uppvisar önskat resultat inom ett halvår, avslutas medicineringen utan nedtrappning.

Det är oacceptabelt att villkora vård så. Och det är svårt att släppa misstanken att detta enbart sker för att de örebroska byråkraterna utgår från att folk med adhd är slarvrar och knarkare hela bunten. 

Somliga av dem som själva har adhd talar i stället om sin diagnos som en superkraft. Det är förståeligt, inte minst som försvarsmekanism. 

Men rimligast är ändå att betrakta adhd som en variation. Inte manlig, inte kvinnlig. Inte bättre, inte sämre. Man är annorlunda bara, och ibland i behov av stöd.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.