Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Alla ljuger på dejtingsajterna

”Anders, jag och hans 23 andra kvinnor”
”Anders, jag och hans 23 andra kvinnor” Foto: Folkets bio

Anders verkar för bra för att vara sann. Han har bedragit så många, men med Nahid Persson är det annorlunda. Säger han i alla fall.

Dejtingsajter är hopplösa. Detta vet jag eftersom jag i början av 2000-talet skärskådade dem 36 timmar i veckan i flera år. Jag hade hand om den svenska delen av en fransk dejtingsajt, vilket i praktiken innebar att jag var vaktmästare på ett digitalt Heartbreak hotel där alla famlade runt i mörker.

Jag tror att det största problemet var att vi lät medlemmarna fylla i en sorts önskelista. Eftersom de betalat jättemycket pengar för att vara med såg de önskelistan som en kravlista. De fick fylla i information om sig själva också. De ljög friskt. För det är det folk gör.

De ljuger om vilka de är, för de vet inte vilka de är, och det de vet är de för väluppfostrade för att påbörda främlingar. Men somliga ljuger lite mer än andra. Anders i dokumentären ”Anders, jag och hans 23 andra kvinnor”, exempelvis.

Snart framkommer det att han har 23 andra kvinnor. Han håller reda på dem med hjälp av en anteckningsbok.

Han verkar för bra för att vara sann. Det är bland det första filmmakaren Nahid Persson säger om honom. Och hon får rätt. För snart framkommer det att han har 23 andra kvinnor. Han håller reda på dem med hjälp av en anteckningsbok.

Han är så bekräftande, det säger alla. Det är nog kanske därför de faller för honom. De har det verkligen härligt. Sedan blir det strul med något tåg eller så är det något med en släkting, och så försvinner han från jordens yta. Men inte den här gången. Inte med Nahid. När han har bedragit henne ska han göra bot.

Han fixar i hennes hem. Borrar och donar. Städar. Lagar mat. De åker till Ikea. Han pratar om sin dåliga barndom, han säger att han varit så konflikträdd, men inte nu längre, för hon är så god, aldrig har han älskat någon så mycket. Sedan bedrar han henne igen. 

Hennes slutsats är att vissa människor inte kan förändras. Men för mig är det här en film som handlar om hur dåligt vi känner oss själva. Och om hur folk ljuger om vad de vill ha, därför att de bara tror att de vet vad de önskar sig.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.