Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Alternativhögern ägnar sig framför allt åt nihilism

Other: Roger Turesson

Alternativhögern anklagas ofta för rasism, fascism och populism. Men den är snarare ren nihilism: Inget har ett värde. Inget är viktigt eller på riktigt allvar.

Kärt barn har många namn, sägs det. Men det har även den skitunge som döpts till den alternativa högern och som på bara några år gått från obskyrt internetfenomen till politisk maktfaktor. Nu har den flyttat in i Vita huset. 

Den gjorde det for the lulz, som ett skämt. För den skiter i demokrati. Den välter varenda tron den sätter sig på, med flit, bara för att. Ja, jag sade ju att den är en skitunge.

Alternativhögern kännetecknas inte av sin ideologi så mycket som av sitt motstånd mot andra ideologier. Mot liberalismen. Mot socialismen. Men också mot den traditionella höger som den tar spjärn emot. 

Den positionerar sig också gärna mot olika grupper som befinner sig i underläge: muslimer, judar, svarta, alla sorters flyktingar, feminister, homosexuella, diverse ömtåliga smältande snöflingor. 

I gengäld kallas den själv för en hel massa saker: rasistisk, fascistisk och – allra oftast – populistisk. Men ingen av beteckningarna är helt rätt. De liksom skaver lite. Det gäller även den svenska blåzonen.

Vad betyder det att Moderaterna gjort Hanif Bali till sin stora stjärna, han vars debatteknik enligt egen utsago kan sammanfattas som ett "käften, batikhäxa" (DN 16/6 2016).

Vad är det som främst kännetecknar Ann Heberlein, även hon moderat, när hon går till strids mot "godhet" och misstänkliggör alla kvinnor som engagerar sig för ensamkommande afghanska tonåringar?

Och när Kristdemokraternas Sara Skyttedal häromdagen gick på dem som propagerar för att folk ska sluta flyga eftersom det påverkar klimatet: "Jag tänker så här – flyg mer!" Vad är detta? 

Vetenskapen har dödförklarat gud och det är upp till var och en vad man ska göra av den informationen. 

Det handlar inte om rasism, fascism eller populism. Det är ren nihilism: Inget har ett värde. Inget är viktigt eller på riktigt allvar.

Gud är död, sade nihilismens kanske främsta uttolkare, Friedrich Nietzsche. Eller, i klartext: Vetenskapen har dödförklarat gud och det är upp till var och en vad man ska göra av den informationen. 

Somliga hanterar det sämre än andra. För det är ingen slump att de två stora antidemokratiska rörelserna just nu är alternativhögern och den religiösa extremismen. 

De är två sidor av samma mynt, präglat av en själslig vilsenhet. Bakom den gråtskrattande emoji som alternativhögern så flitigt använder dväljs en människa i upplösningstillstånd.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.