Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Att kritisera en muslim är knappast detsamma som islamofobi

Motståndet mot ”Muslim ban” handlar självklart enbart om åsikterna Amanj Aziz torgför. Det är ohederligt att påstå något annat.

Somliga kallar honom en vanlig Bibelns man. Andra menar att han är en extremist och konspirationsteoretiker. Om några veckor står han på Dramatens scen med en ”iscensatt föreläsning” om hur det är att vara kristen. Därefter berättar en vit man hur det är att vara vit.

Jag skämtar förstås. En sådan föreställning hade aldrig blivit av. Men när det gäller muslimer och mörkhyade så är det som om alla normala regler genast upphör att gälla. 

Kanske beror detta på att många är så osäkra att de inte inser orimligheten i att de som gapar högst skulle ha rätt när de säger sig vara muslimernas sanna röst? Kanske för att man tror att det verkligen finns en enda erfarenhet, att alla personer med mörk hy är en och samma?  

Motsvarande föreställning, en föreläsning med och av en extremistisk muslim och en mörkhyad man, har ju nämligen snart premiär på Dramaten. ”Muslim ban” heter den. För regi står America Vera-Zavala.

”Den muslimska mannen, den rasifierade mannen, ses som det största hotet mot vårt samhälle i dag. Jag vill ställa dem på scen, lyssna på vad de har att säga”, säger hon i ett uttalande på Dramatens hemsida. Personen hon valt ut som representant för ”den muslimska mannen” heter Amanj Aziz.

Och låt oss tala lite om honom. På Dramatens hemsida står det att han ”vill vara med och skapa en värld utan rasism”. Detta verkar dock inte gälla judar. Eller folk som är muslimer på fel sätt. 

”Må Allah acceptera martyren”, stod det vid bilden av den döde på Facebook. Tummen upp, var Amanj Aziz spontana reaktion. 

Inte heller verkar han särskilt intresserad av kvinnors lika värde. Eller homosexuellas. Ja, extremismen är sig lik, var än den sticker upp sitt otäcka lilla ansikte. Just i detta fall har den ett muslimskt namn. För Amanj Aziz relativiserar, försvarar och sprider precis den sortens hat. 

Han har, i egenskap av företrädare för muslimska organisationer, bjudit in den ena hatmånglaren efter den andra, påpekar personer som Nalin Pekgul och Sofie Löwenmark. 

I den webbtidning han tidigare drev publicerade han filosofiska funderingar om att bara Allah kunde döma självmordsbombaren på Drottninggatan 2010. 

Han har också uttryckt sitt gillande över hyllningar till en svensk jihadist som åkte till Syrien och dog när han stred för IS. ”Må Allah acceptera martyren”, stod det vid bilden av den döde på Facebook. Tummen upp, var Amanj Aziz spontana reaktion. 

På plattformen ”Nyans Muslim” berättade han om ett hemligt islamofobiskt nätverk där bland andra SVT, Mona Sahlin och Anders Behring Breivik ingår.

I en debattartikel på SVT Opinion skriver en rad muslimska företrädare att invändningarna mot Amanj Aziz beror på att han ”tar utrymme i det offentliga samtalet utan att lägga sig platt inför den rådande maktordningen”. 

Men motståndet handlar självklart enbart om åsikterna Amanj Aziz torgför. Det är ohederligt att låtsas att kritik mot en muslim är detsamma som islamofobi.

Det finns mycket att invända mot i denna historia: America Vera-Zavalas pjäs, som motverkar sitt eget syfte när den låtsas att en person kan representera 1,2 miljarder människor, och dessutom låter denna enda röst vara synnerligen ickerepresentativ. Dramaten, som upplåter sina lokaler och sitt goda namn åt detta. 

Slutligen så Amanj Aziz själv. Kanske har han ändrat uppfattning och mjuknat på senare år, men han har inte sagt något om det. Och det finns ingen anledning att hålla honom mot en annan måttstock än den efter vilken vi mäter alla andra. Människofientliga idéer är oacceptabla, oavsett vilken religion den som framför tankegodset har, och oavsett vilken hudfärg. Det är det som är jämlikhet.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.