Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Att tvinga på småtjejer slöja är ett oförsvarligt svek

Foto: Fredrik Funck

Det är inte normalt att sätta slöja på små barn. Denna praktik är inte ens en konservativ tolkning av islam, det är radikalism, det är extremism. Och det finns ingen anledning för förskolan att vika sig för sådant.

Min dotter är fem år gammal. Jag vill att hon ska bära slöja. Kan ni tänka er att kontrollera att hon alltid har den på, och tvinga henne om hon inte vill?

Den frågan ställde Göteborgs-Posten till 40 förskolor i och runt Stockholm, Göteborg och Malmö. Det skulle vara illa nog om en enda pedagogisk verksamhet svarar ja på den frågan. Men det är inte bara en, det är 27 stycken.

Somliga gjorde det för att de själva tyckte att det var rätt. En chef viskade att föräldrarna skulle ringa henne på hennes privata telefonnummer. Men andra gjorde det med tveksamhet, och motiverar sig i efterhand med att de vill vara tillmötesgående. Det är talande att det exempel Göteborgs-Posten nämner på någon som säger ifrån på skarpen är en kvinna som säger att hon kommer från Iran.

Hon känner med andra ord islam. Därmed vet hon att många muslimska kvinnor visserligen bär slöja, men att det inte är normalt att sätta slöja på små barn. Denna praktik är inte ens en konservativ tolkning av islam, det är radikalism, det är extremism. Och det finns ingen anledning för förskolan att vika sig för sådant. Tvärtom har den en skyldighet att stå upp för barnen.

En av dem livefilmade en liten flicka så att föräldrarna skulle kunna kontrollera henne i realtid.

Det är ju också så den motiverar sig, det är därför det finns en skolplikt redan från sex års ålder numera: Förskolan ska jämna ut oddsen så att alla får så lika förutsättningar som möjligt. Vilken bakgrund man har ska inte spela någon roll. Skillnader kommer förstås ändå att förekomma mellan barn. Men att småflickor bär otympliga plagg som hindrar deras lek är något både förskolan och skolan aktivt bör motarbeta.

”Det saknas stöd för ett sådant agerande i läroplanen och skollagen. Barnkonventionen, som också är viktig i sammanhanget, talar om barns integritet, fria uttryck och självbestämmande. När barnet inte själv vill bära slöja till exempel, skulle jag vara väldigt försiktig”, säger Anna Westerholm, tillförordnad rättschef på Skolverket. Det var milt uttryckt.

Det har tidigare rapporterats om förskolor där barn tvingas att bära slöja – en av dem filmade en liten flicka så att föräldrarna skulle kunna kontrollera henne i realtid. Vissa lågstadieskolor låter småtjejer missa idrottslektioner för att deras föräldrar gett personalen order om att de inte får vara nakna ens med andra flickor. Under ramadan har skolpersonal vaktat på barn som är hungriga och törstiga, så att de inte äter och dricker.

Någon skulle säkert säga att detta är vissas religion, sådan är deras kultur. Och visst. Men det är också rent förtryck, och det är oförsvarligt att vuxenvärlden sviker barn så. 

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.