Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

En sport utan vinnare

Högerkrafterna som vill förbjuda slöjan spelar inte i samma lag som de extremister som gör slöjan till ett tvång. Men de utövar definitivt samma sport.

Något av det sorgligaste med svensk vänster är att den är så besatt av förtryck, samtidigt som den förstår så väldigt lite om vad förtryck är. Inte sällan blir dess företrädare direkt aggressiva av de mest självklara påpekanden, som att någon som är förtryckt även kan vara en förtryckare själv.

Ett av de tydligaste exemplen rör de personer som kommer från andra kulturer och som står lågt i rang här i Sverige, som försöker kontrollera "sina" kvinnor och hur de klär sig, som vill bestämma hur de ska leva sina liv.

Hederskultur kallas detta, fastän det snarare är fråga om skamkultur. Och den upprätthålls av både män och kvinnor. Psykologin bakom är egentligen rätt enkel: Hedern blir ett sätt för dem att skaffa sig status i en tillvaro där de annars inte har mycket att skryta med.

Så är det inte heller diverse mångfaldsprojekt i utanförskapsområdena som bäst bryter segregationen, utan sann integration: lika möjligheter, hand i hand med samma krav som ställs på alla andra svenskar.

Det borde vara självklart. Men vänstern har i stället misstänkliggjort dem som lyfter hedersförtryck och beskyllt dem för rasism – till och med sina egna "kamrater", som vänsterpartisten Amineh Kakabaveh.

Vänstern är dessvärre inte ensam om att vara förvirrad vad gäller förtryck. För vad ska man kalla det när företrädare för den slirigare delen av högern framhåller slöjan i sig som ett problem? När de vägrar erkänna att kvinnor som säger sig frivilligt bära slöja ens skulle kunna ha ett eget huvud att tänka med, och en egen vilja?

Belgien har nyligen fått klartecken att lagstifta mot heltäckande muslimska slöjor. Många vill förbjuda alla sorters muslimska slöjor rakt av, även i Sverige. I Karlshamn föreslog Sverigedemokraterna nyligen just detta i en motion.

Och på Twitter vände sig den namnkunnige toppmoderaten Hanif Bali häromdagen emot dem som tror att någon enda kvinna frivilligt väljer slöja – han jämför det med att tro att det finns frivillig sextrafficking. Enligt honom är det vi verkligen behöver nu snarare "normassimilation".

Sådant ser det ut, deras erbjudande om frihet.

Högerkrafterna som vill förbjuda slöjan spelar inte i samma lag som de extremister som gör slöjan till ett tvång. Men de utövar definitivt samma sport: nämligen den som går ut på att andra ska bestämma hur mycket eller lite kvinnor ska visa av sina kroppar. Och i publiken står vänstern och ropar rasist.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.