Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Ett varmare klimat är inte det stora problemet

Foto: JONAS LINDKVIST

Hela diskussionen om klimathotet utgår från ett missförstånd.

Det har varit en rätt kall vinter, va? Så säger de insinuant, de som ”inte tror på” att klimatet förändras. Men de har helt missat poängen. 

Samma sak är det med dem som medger att klimatförändringarna är ett vetenskapligt faktum, men som inte kan tänka sig att det är så allvarligt. Folk har i alla tider trott sig stå vid undergångens rand, menar de. Vi lär överleva den här gången också. Människan är anpasslig. Nya smarta uppfinningar kommer att rädda upp situationen.

Jag vet inte varför det fortfarande är här diskussionen står och trampar. Kanske beror det på begreppsförvirring? Växthuseffekten, så kallades först upptäckten att jordens medeltemperatur ökar till följd av våra utsläpp. Global uppvärmning hette det sedan. Klimathotet, säger man numera. Inget av dessa ord är rättvisande.

För det här handlar inte om att det håller på att bli några grader varmare, eller att havsvattennivån stiger ett par meter. 

Faktiskt blir det inte ens varmare överallt. Det senaste deprimerande klimatlarmet är exempelvis att uppvärmningen gjort att Golfströmmen nu är svagare än på 1600 år. Det är ju den som gör att vi i Norden har ett förhållandevis milt klimat, fastän vi bor på gränsen till Arktis. Om den kollapsar kan medeltemperaturen i Sverige bli bortåt tolv grader lägre.

Det är detta som är problemet. Inte klimatet i sig, utan det kaos som följer när klimatet hamnar ur balans. Förr eller senare kommer jorden till en punkt då det inte längre spelar roll vilka åtgärder vi kan tänka oss att ta som samhälle och vilka tänkta ”rättigheter” vi avstår ifrån som individer. 

Ett oberäkneligt ekosystem går inte att anpassa sig till eller uppfinna bort, just eftersom det är oberäkneligt.

Uppvärmningen kommer till slut att föda sig själv: När tundrornas permafrost tinar stiger metangas upp ur jorden, vilket ökar temperaturen, vilket får ännu mer permafrost att tina. Och när havsisarna smälter kommer det mörka vattnet att suga åt sig mer solvärme, vilket ökar temperaturen, vilket får ännu mer havsisar att smälta. Och så vidare.

Värmeökningen alstrar mer värmeökning. Den medför enorma flyktingströmmar när stora delar av jorden blir obeboeliga. Den skapar extremt väder och naturkatastrofer som trasar sönder bebyggelse och infrastruktur, civilisationen kommer ständigt att behöva återuppbyggas. 

Ett oberäkneligt ekosystem går inte att anpassa sig till eller uppfinna bort, just eftersom det är oberäkneligt. Därför är det ett verkligt skäl till oro att medeltemperaturen ökar.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.