Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Feminism är ideologi, inte biologi

Man föds inte till kvinna, sade Simone de Beauvoir, man blir det.
Man föds inte till kvinna, sade Simone de Beauvoir, man blir det. Other: Fredrik Funck

Kajsa Ekis Ekman framhåller vikten av medfödda könsskillnader. Hon kallar detta feminism, men det är snarare motsatsen.

Man föds inte till kvinna, sade Simone de Beauvoir, man blir det. Detta har i modern tid varit feminismens credo. ”Kvinnan” har ansetts vara en social konstruktion. Det finns förstås också biologiska skillnader. Men kön är en glidande skala, som inte bara beror på kromosomer utan också hormoner.

Många feminister gillar inte alls dessa flytande gränser. De blir rädda, arga, föraktfulla. De senaste årens debatt om transsexualitet, det vill säga upplevelsen av att det fysiska könet inte överensstämmer med ens identitet, har gjort en del så upprörda att de rent av sökt tillflykt till feminismens gamla ärkefiende: könsbiologismen.

En av dem är skribenten Kajsa Ekis Ekman. Hon har i två kulturdebattartiklar i Aftonbladet (17/1 och 8/2) beskrivit hur transpersoner nästlat sig in i kvinnorörelsen. Hon tycker inte att de hör hemma där, men det får man ju inte säga längre. Och ”att tala om skillnader mellan de som är födda som män och de som är födda som kvinnor – feminismens grundtes – anses nu per definition vara transfobi”, skriver hon.

Att utestänga ett fåtal individer därför att de inte varit kvinnor tillräckligt länge är en märklig hållning.

Hon har fel. Feminismens roll har aldrig varit att fokusera på medfödda skillnader. Kvinna är inte något man föds till, det är något man blir. Somliga blir kvinnor senare än andra i omvärldens ögon, vissa aldrig.  Gruppen kvinnor är brokig och svårdefinierbar. Att utestänga ett fåtal individer därför att de inte varit kvinnor tillräckligt länge är en märklig hållning.

”Jag är själv inte något fan av separatistiska grupper”, skriver Kajsa Ekis Ekman. Separatism är dock uppenbarligen vad hon efterlyser, så låt oss en gång för alla slå fast att hon givetvis bjuder in vilka hon vill till sina sammankomster. Men feminismen som rörelse handlar inte om biologi utan om ett ideologiskt mål: jämställdhet. Alla ska vara välkomna.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.