Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Fräls oss från EU:s eviga vintertid

Foto: PAUL HANSEN

Varför skulle någon vilja göra det svenska folket så ont som att beröva oss en timme ljus varje kväll? Jag söker febrilt efter svar.

I vissa frågor tror man sig ha en åsikt, men upptäcker ju mer man läser att man inte alls är så säker längre. I andra frågor är det precis tvärtom. Ta bara sommartiden. Mitt intresse för dess vara eller icke vara har varit minst sagt milt. Så EU vill att vi ska införa en standardtid över hela Europa? Jaha. Ser man på. 

När någon pratat om saken har jag lett artigt, nickat och tänkt på annat, ungefär som man gör när andra brer ut sig om sina barn, hundar eller perifera hobbier. Men till sist började jag ändå lyssna lite förstrött. 

Allmän vintertid för evigt betyder att alla som jobbar till klockan 17 om vardagarna får en timme mindre ljus varje kväll från juni till oktober.

Och ju mer jag hör, desto mer inser jag vad det faktiskt rör sig om. Vi lever ju trots allt i ett samhälle där tiden är viktig och klockan styr all mänsklig aktivitet. 

Allmän vintertid för evigt betyder att alla som jobbar till klockan 17 om vardagarna får en timme mindre ljus varje kväll från juni till oktober. I gengäld svinner mörkret redan klockan 3 om morgonen. Men så dags ligger ju så gott som alla ändå och sover.

Varför skulle någon vilja göra det svenska folket så ont? Jag söker febrilt efter svar. I DN-arkivet hittar jag till slut ett. 

"Många mår dåligt och känner yrsel i samband med övergången till sommartid", förklarar EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) (31/1). Som om det inte vore en större fara för hälsan att tvingas framleva en allt större del av sin tillvaro i mörker. 

Hur jag än letar hittar jag inget bättre argument än hennes. Jag blir fundersam. En normaltid som ska gälla i hela EU... Hm. Inte kan det väl vara så att EU-politikerna vill driva igenom detta eftersom det vore mer praktiskt för dem själva, som flyger och far så mycket mellan olika länder? 

Nej, jag vet inte mer än att den eviga vintertiden måste krossas. Men även om så sker kvarstår förstås grundproblemet: Det är för mörkt och kallt här. Finjusteringar av klockan rår i det stora hela inte på denna bistra sanning.

Läs mer: Vintertid 2018 – då ställer du om klockan (och allt annat du behöver veta) 

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.