Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Ibland är det rätt att kränka barn

Foto: Jessica Gow/TT

Det är kränkande, försvagande, att bli tillrättavisad. Det är i sig inget argument mot tillrättavisningar. Men det fattar inte Barn- och elevombudet.

Jag vet inte om ni uppfattade notisen när den först fladdrade förbi? På en lågstadieskola i Strängnäs kommun retade ett barn kallat A flera andra barn, de försökte freda sig men A bara fortsatte. När en anställd tillkallades och sade ifrån fräste A: "Håll käften!" Därpå följde en kortare ordväxling, varpå den anställda helt enkelt lyfte upp ungen på en hatthylla.

Barn- och elevombudet, BEO, ansåg att "det fysiska ingripandet inte har varit vare sig nödvändigt eller proportionerligt" och har nu slagit fast att Strängnäs kommun ska betala 10 000 kronor i skadestånd för den kränkning som barnet utsattes för. 

Och jag skulle bra gärna vilja veta: Vad anser BEO att den anställda borde ha gjort i stället? Jag är på riktigt nyfiken.

Det är helt enkelt inte alls samma sak att vara en kärleksfull vägvisare och att hålla barnet på gott humör.

Vuxna har mer makt än barn. Med den makten följer en plikt att visa barn respekt, att lyssna på dem och ta deras känslor på allvar. Vi får aldrig förnedra barnen, aldrig skada dem. Vi är deras beskyddare. 

Men vi är också deras lärare och vägvisare, och därför måste vi stå pall när de testar våra gränser. Det är helt enkelt inte alls samma sak att vara en kärleksfull vägvisare och att hålla barnet på gott humör.

Om ett barn beter sig illa på ett sätt som kränker och skadar andra och sedan vägrar sluta ens när en vuxen griper in, då är det enligt min mening helt i sin ordning att lyfta upp det barnet på en hatthylla en stund för att bryta beteendet.

Är det kränkande? Absolut. Att kränka betyder bokstavligen "försvaga", ordet har sitt ursprung i fornsvenskans "kränkia". Det är kränkande, försvagande, att bli tillrättavisad. Det är i sig inget argument mot tillrättavisningar.

Och vad är alternativet, menar BEO? Att låta detta barn växa upp till en ung människa som har erfarenheten att det inte får några konsekvenser alls om man visar noll respekt för sina jämnåriga, noll respekt för vuxna? Jag föredrar hatthyllan.

BEO svarar DN: Det är aldrig rätt att kränka barn 

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.