Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Iran och Danmark är fel ute i slöjfrågan

Other: Lina Alriksson

Kvinnor är som alla andra människor. De vill bestämma själva vad de ska ha på huvudet, om alls något. 

Tänk att det ska vara så svårt att låta kvinnor vara i fred. Ta Iran, till exempel. Där har det sedan 1979 varit lag på att kvinnor ska bära slöja. Den ökänt brutala sedlighetspolisen har allt sedan dess haft att göra.

För det är med kvinnorna i Iran som med alla andra människor. De vill bestämma själva vad de ska ha på huvudet, om alls något. Nu kommer allt fler rapporter om hur kvinnor landet runt kastar sin slöja, för att demonstrera den rätten.

Somliga vill hävda att detta är annorlunda, att det faktiskt är att stå upp för kvinnors frihet.

Samtidigt, i Danmark: Politiker diskuterar ett förbud mot heltäckande slöja. Somliga vill hävda att detta är annorlunda, att det faktiskt är att stå upp för kvinnors frihet.

Men det är med kvinnorna i Danmark som med alla andra människor. De vill bestämma själva hur mycket de ska visa av huvudet, om alls något. 

Av de få som bär heltäckande slöja i Danmark gör vissa säkerligen det av tvång. Men ett nytt diktat om hur de ska klä sig skulle bara isolera dem i hemmet.

Att politiker världen över ständigt ger sig mandat att köra över kvinnors självbestämmande på olika sätt säger en hel del om deras kvinnosyn, och inte på något smickrande.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.