Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:52 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/lisa-magnusson-jag-skams-for-den-nya-akademien/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Jag skäms för den ”nya” Akademien

Författaren Neil Gaiman.
Författaren Neil Gaiman. Foto: Maja Eriksson

Det enda som är värre än den gamla Svenska Akademien är den nya.

Jag brukar riktigt mysrysa när Sverige nämns utomlands. Det är så härligt när personer i andra länder pratar om oss. Att de ser oss! Att de alls vet att vi finns! 

Men när jag läser i The Guardian om de nominerade till ”det alternativa Nobelpriset” är det som att jag dör en smula inombords. Så mycket sekundärskäms jag.

Följetongen om Svenska Akademien har varit en solkig historia, vars många turer man gärna sluppit. Det är bedrövligt att någon som Horace Engdahl – ”Den sista grisen”, eller hur var det nu titeln på hans aforismsamling lydde? – kan tillåtas göra sig synonym med denna kulturinstitution. 

Begriper inte han och de andra att den är större än honom och hans korrumperande vänskaper; att det är det som ger den hela dess existensberättigande?

Journalisten, författaren och programledaren Alexandra Pascalidou är en av initiativtagarna till ”nya Akademien”.
Journalisten, författaren och programledaren Alexandra Pascalidou är en av initiativtagarna till ”nya Akademien”. Foto: Hilda Arneback

Det enda som egentligen är värre än den gamla Akademien är den nya, som består av 117 Instagramkändisar med mer eller mindre vaga kopplingar till kulturvärlden. 

Nu har de bland annat nominerat scififörfattaren Neil Gaiman till sitt pris, rapporterar The Guardian. Britterna har förstås noll koll på den svenska debatten, så de tror att det är fråga om ett riktigt Nobelpris, ett med tyngd. Neil Gaiman är jätteglad! 

Samtidigt tigger den ”nya” Akademien Swishdonationer på internet, till prispengarna. Och jag känner sekundärskammen skölja in över mig.

Förmågan att ta avstånd från sexuella övergrepp är mycket tacknämlig, men den har ingenting med litteratur att göra.

Självklart får de 117 instifta författarpriser om de vill. Men vad har de för kvalifikationer att utse sig själva till den ”nya” Akademien och dela ut Nobelpriset? Inga som helst!

Förmågan att ta avstånd från sexuella övergrepp är mycket tacknämlig, men den har ingenting med litteratur att göra. Det vore fint om samtliga inblandade insåg det. Och jag hoppas att jag aldrig mer ska behöva höra från utlandet om de här dumheterna som om de vore värda att ta för något annat än den sämsta sortens renommésnylteri.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.