Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

”Ladies night” är inte någon feministisk uppgörelse

Other: SVT

Det enda Grotesco säger är ju: ”Japp, så här sviniga är komikermännen. Och det kommer de fortsätta vara.”

Det går bra för Grotesco. Alla är så tacksamma över att få leva samtidigt som denna humorgrupp. Nu senast släppte de ett psykologiskt drama om feminism som är så otroligt starkt och modigt att folk inte vet vart de ska ta vägen.

”Lyfter på hatten för kvällens Grotesco. Under hatten sitter en liten figur och lyfter på en hatt till”, twittrar journalisten Andrev Walden, och det sammanfattar den rörda stämningen rätt väl. 

I Expressen skriver Gunilla Brodrej att ”Grotesco gör upp med den patriarkala humorscenen”. 

Själv är jag bara sur. Ska det här alltså föreställa feminism?

Programmet, ”Ladies night”, har ett dokumentärt anslag. Rollfigurerna heter som skådespelarna själva, de är en humorgrupp som tvingas släppa in en kvinna, Emma Molin. Hon pitchar en sketch som går ut på att patriarkatet faktiskt existerar, att det finns en riktig underrättelsetjänst vars jobb är att trycka ned kvinnor. 

De andra i gruppen sågar idén. Och går sedan till sin hemliga klubb av kända manliga komiker. Denna klubb består bland annat av medlemmar från det humorsällskap som i verkligheten heter Juvenalorden. 

Männen ser till att knäcka Emma Molin. Sedan är programmet slut. Eftertexterna rullar: fem mansnamn, och hennes. På Grotescos Facebooksida har hon ironiskt nog glömts bort. Där står bara männen med. 

I sociala medier ser jag den nya generationen manskomiker stolt skriva att de medverkar i Grotescos senaste. 

Som Grotescos Emma Peters säger om en annan av gruppens sketcher: ”Numret utger sig för att vara feministiskt när det i själva verket är ett alibi för att männen ska få bre ut sig ännu mer.”

Jag vet. Det är meta. Allt är meningen. Vilket också är den perfekta skölden: Vi är ju medvetna! Men jag kan inte släppa känslan av att Sveriges komikermän måste ha njutit av att spela in detta spjutspetsiga feministavsnitt. 

Att de satt där och sade ”FAN vad bra vi är” och pratade om att jobba ihop mer. I sociala medier ser jag den nya generationen manskomiker stolt skriva att de medverkar i Grotescos senaste. 

Alla är så självbelåtna över sin självdistans. Men det enda ”Ladies Night” säger är ju: ”Japp, så här sviniga är komikermännen. Och det kommer de fortsätta vara.” Det är inte att göra upp med den patriarkala humorscenen, det är att gjuta den i cement.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.