Lisa Magnusson: Migrationsverket borde ges ett rimlighetsdirektiv - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Migrationsverket borde ges ett rimlighetsdirektiv

Other: Anders Wiklund/TT

San är välutbildad, välintegrerad och jobbar hårt. Han har bott i Sverige i tio år, hans barn är uppvuxna här. Men nu hotas hela familjen av utvisning – på grund av Migrationsverkets misstag.

Byråkrati, det är snarast ett skällsord i folkmun: Åh, denna tröghet! Men just trögheten tjänar samtidigt ett syfte. Den garanterar nämligen att den makt som staten lägger i tjänstemännens händer inte utövas godtyckligt.

Det betyder inte att människan är överflödig i maskineriet. Verkligheten är sällan svart eller vit, och tjänstemännen måste därför kunna göra egna tolkningar av gråzonerna. Utan dem skulle byråkratin inte innebära likabehandling, utan bara likgiltighet.

Men balansgången är svår. Inte minst för Migrationsverket, vars beslut får synnerligen långtgående konsekvenser. Därför är det djupt olyckligt att just denna myndighet inte bara är överbelastad utan även lyder under ett regelverk som är så snårigt att det går att utläsa lite hur som helst. Alltför ofta blir resultatet rent absurt.

Ett exempel är den högutbildade och synnerligen välintegrerade San. Han kom hit med sin familj för tio år sedan. Det äldsta barnet var då sex månader gammalt, det yngsta är fött här.

San jobbar heltid och har därutöver ett par extraknäck. När han ansökte om förlängt uppehållstillstånd för arbete meddelade Migrationsverket två gånger att det inte var nödvändigt att nämna extraknäcken.

Jo, det var det visst, hävdar dock plötsligt den handläggare som behandlat hans ansökan. "Migrationsverket kan konstatera att du har jobbat utanför ramen av ditt arbetstillstånd", meddelade hen. Nu hotas hela familjen av utvisning.

San är inte ensam om denna småskurna behandling. Många är de som fått sina rötter uppryckta på grund av rena teknikaliteter, som att de tjänat några kronor för lite, att Migrationsverkets egna medarbetare gett fel information eller att en arbetsgivare missat att betala in pensionsförsäkring.

Det är mycket oklokt att Sverige beter sig på det här sättet mot personer som försörjer sig själva, som inte ligger någon till last, utan tvärtom bidrar till samhället. Ingen lag är ju instiftad med avsikten att köra dem på porten, och helt uppenbarligen måste regelverket göras tydligare.

Inte minst borde Migrationsverket ges ett rimlighetsdirektiv som säger att den som jobbar och sköter sig och ärligen försökt göra allt rätt inte ska bli lidande på grund av detaljer som saknar betydelse i det stora hela.

Om detta fortsätter kommer apparaten annars att urholka sig själv i sin likgiltighet och sitt godtycke, och undergräva hela det förtroende varpå den vilar. Det är riktigt allvarligt.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.