Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Missnöjesrösta inte på Sverigedemokraterna

Partiledaren Jimmie Åkesson
Partiledaren Jimmie Åkesson Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Sverigedemokraterna har en nollvision för asylinvandring, och säger att återvandring är deras nästa stora strid. Om de kommer till makten får det livsavgörande konsekvenser inte bara för de nyanlända, utan på sikt för alla som invandrat hit.

Nu är Sverigedemokraterna det största partiet bland män, det visar DN/Ipsos nya mätning. Totalt skulle 20 procent av väljarna lägga sin röst på detta parti om det var val i dag. Många av dem är så kallade missnöjesröstare. Och de begår ett enormt misstag.

Sverigedemokraterna har profilerat sig som ett parti som vill göra upp med den proppmätta politiska eliten. Men politiken skiljer sig bara från de andras på en punkt, och det gäller deras huvudfråga – deras enda egentliga fråga – invandring. 

Deras grundinställning är att folk från andra länder inte har här att göra. Problemet är för dem inte hur många som kommer hit, utan att det kommer folk hit över huvud taget. De talar om en ”nollvision” för asylinvandring.

Även 1996, då färre än 6 000 personer kom hit, ansåg Sverigedemokraterna följaktligen att vi hade en ”massinvandring”. De tror inte på integration, de tror inte ens på assimilation – alltså att invandrare ger upp sin egen kultur och anpassar sig till den svenska – även om de utåt säger sig förespråka detta.

Man ska inte välja ett invandrarfientligt parti om man inte vill ha en invandrarfientlig politik.

I samband med partiets framtidskonferens i våras sade Jimmie Åkesson att det börjar bli dags att driva på om återvandring, och att det är nästa stora strid. Enligt honom finns det många bra förslag på hur människor ska förmås återvända till de länder ”där de bör bo”. 

Det är denna politik Sverigedemokraterna står för, och den har livsavgörande konsekvenser inte bara för de nyanlända, utan på sikt för alla som invandrat hit. Välintegrerade far- och morföräldrar. Mammor och pappor. Våra vänner och grannar och jobbarkompisar. Sådan är nollvisionens natur.

Det finns anledning till missnöje med dagens politik. Jag är också missnöjd. Men man ska inte välja ett invandrarfientligt parti om man inte vill ha en invandrarfientlig politik. Vi har alla ett ansvar för det samhälle vi röstar fram.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.