Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Det är Nordiska motståndsrörelsen som är folkets fiende

Other: Roger Turesson

Nordiska motståndsrörelsen ger sällan intervjuer. Men när deras ledare nu väl ställde upp påminde han oss om något mycket viktigt.

Tidigare i månaden hittade polisen tio kilo dynamit vid ett ingripande mot en man i Göteborg. Vad han hade för planer är ännu inte klarlagt. Men han har kopplingar till den nazistiska våldssekten Nordiska motståndsrörelsen, och på Facebook skriver han om att utplåna globalister, sionister och islamister. Jo, det brukar ibland diskuteras om terrorister är politiska extremister eller ”bara” galna. Men det går uppenbarligen utmärkt att vara både och.

Nazisternas affärsidé efter kriget går ut på att Förintelsen aldrig har ägt rum, men att det vore bra om den hade gjort det. De tror nämligen att människor går att dela in i raser, och trots att den vita rasen är både starkast och bäst är den olyckligt kuvad. Judar har nämligen tagit över världen. Från knark till cancer, alla problem bottnar i konspirationen.

Ve det fruntimmer som inte faller dem i smaken. Våldtäkt tycker de är ett lämpligt straff för henne.

Likt alla andra extremister avskyr nazisterna kvinnor. Ibland säger de sig visserligen omtänksamt vilja skydda det täcka könet mot alla invandrade män. Men ve det fruntimmer som inte faller dem i smaken. Våldtäkt tycker de är ett lämpligt straff för henne. Homosexuella är de givetvis också emot, vid Tors skägg. Nordiska motståndsrörelsen är en svårt hierarkisk organisation, medlemmarna får förhållningsorder om det mesta, ända ned i de vardagligaste av detaljer: vad de ska äta, hur mycket de ska träna.

Allt fler intresserar sig för de här idéerna. 2011 hade rörelsens internetportal, Nordfront, 223 användare. Nu är de 4 451, visar en ny rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Det tycks handla om en radikalisering av de som tidigare ”bara” varit smårasister. För samtidigt som Nordfront ökar minskar antalet användare på de invandrarfientliga hatsajterna.

Ju mer makt nazisterna får, desto mer kommer andra människors frihet att inskränkas, menar nu FOI. Men det är förstås med nazisterna som med alla andra extremister: De får aldrig mer makt än vi bereder dem. Varför ge dem plats på Almedalsveckan, när de går emot evenemangets stadgar om demokrati? Varför låter SVT dem kommentera FOI:s rapport?

Nordiska motståndsrörelsen må ha växt. Men med sina extrema idéer är den dömd att förbli en liten våldssekt, och det är som en sådan den bör behandlas. Det vet den dessutom själv med sig, det framgick tydligt i Kärrtorpsdokumentären som sändes i P3 häromdagen. Jag måste säga att jag blev förvånad. Nordiska motståndsrörelsen ger ju så gott som aldrig intervjuer, eftersom medierna ses som en del av den stora konspirationen.

Den här gången medverkade en av organisationens ledare, Emil Hagberg. Jag utgick från att det berodde på att han ville försöka släta över det totala pr-fiasko som var Kärrtorp. Där demonstrerade barnfamiljer, ungdomar och pensionärer och andra lokalbor som tröttnat på det band av klottrande våldsromantiker – många med domar för grova brott i bagaget – som drog runt i trakterna. Att svara på denna oro med att gå till attack, det ser helt enkelt inte bra ut.

Men jag har underskattat Nordiska motståndsrörelsen, visade det sig. I P3-dokumentären kallar Emil Hagberg demonstrationen för en ”folklig uppslutning”. Och förklarar sedan nazisternas våld mot den: ”I min värld är det helt rationellt. Jag vill förminska fiendens förmåga att skada oss.” Det var ärligt av honom.

För så mycket som nazisterna blåser upp sig kan man ibland glömma att de inte bryr sig om något annat än sin egen våldssekt. Att det är de som är folkets fiende.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.