Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

P-piller är framför allt en sexuell revolution för män

Other: Expressen

Är det nu inte dags, undrar jag, att en gång för alla göra upp med idén om p-pillret som kvinnornas befriare?

Kvinnor som använder p-piller eller andra hormonella preventivmedel löper 20 procents större risk att drabbas av bröstcancer. Det visade en stor dansk studie som publicerades i veckan. Och risken bara ökar med tiden, även vad gäller den nya generationens p-piller. Är det nu inte dags, undrar jag, att en gång för alla göra upp med idén om p-pillret som kvinnornas befriare?

P-pillret kom på 1950-talet och inget var då vad det utgavs för att vara. Biverkningarna var redan många och kända. Men bipacksedeln larmade i stället om det som var pillrets själva syfte: "Varning! Detta läkemedel förhindrar ägglossning." Officiellt hette det nämligen att p-pillret syftade till att kontrollera krånglig menstruation. 

P-pillret måste ha framstått som en välkommen hjälp till självständighet i en tid då våldtäkt fortfarande var lagligt inom äktenskapet och en oönskad graviditet var en social och medicinsk katastrof. 

1964 blev p-pillret lagligt i Sverige, efter att under lång tid ha smugglats och langats i Kungsträdgården. Risken för blodpropp hade då varit fastställd i två år. Sedan dess har nya nackdelar och bieffekter och risker kommit i dagen, men läkemedelsindustrin har varit duktig på att sopa dem under mattan. 

På nätet har företagen byggt upp en rad sidor som syftar till att likna vårdens. Och vi är nog många generationer kvinnor som, utan att fråga om det, redan som tonåringar fått deras rosablommiga "informationsbroschyrer" i handen av välmenande barnmorskor och gynekologer.

P-piller sägs vara en välgörare mot allt möjligt: mensvärk, oregelbunden mens och pms. Och så är det ju så smidigt att man slipper bli med barn! Enligt "informationen" är det en "myt" att det finns en koppling mellan depression och p-piller. Men statistik över läkemedelsuttag har visat att kvinnor som äter p-piller är 25 procent mer benägna att få antidepressiva preparat. För tonåringar är siffran 80 procent.

Det brukar även framhållas att p-piller minskar risken för vissa cancerformer, men nämns aldrig att risken för andra sorters cancer ökar. I den mån propagandan alls erkänner några biverkningar så gäller det de gamla p-pillren. De nya är jättesvaga och jättesäkra, sägs det. Detta motsäger alltså den nya danska studien med besked.

I bortåt ett halvt sekel har forskare experimenterat för att ta fram manliga p-piller. Men det blir aldrig något av projekten, det saknas ekonomiska incitament. Männen vill inte ta hormonpiller, eftersom bieffekterna är så jobbiga. Det är klokt av dem. Och nog borde kvinnor värdera sig, sina kroppar och sitt välmående lika högt?

För p-piller medför risker för hälsan. Och den mest ironiska bieffekten av alla är att de kan döda sexlusten. Otaliga kvinnor har vittnar om det i alla år, och 2016 slog Karolinska institutet fast att p-piller påverkar både åtrå och tillfredsställelse negativt. Ändå har kvinnorörelsen alltid envist stridit för rätten till p-piller, och betraktat dem som en sexuell revolution. Det är lätt att förstå hur det blev så.

P-pillret måste ha framstått som en välkommen hjälp till självständighet i en tid då våldtäkt fortfarande var lagligt inom äktenskapet och en oönskad graviditet var en social och medicinsk katastrof. Fortfarande fyller det den funktionen på andra håll i världen.

Men Sverige är numera ett jämställt land där man har all möjlighet att själv välja sina relationer och styra sin reproduktion. Det finns andra, mindre inkräktande preventivmedel att tillgå. Ändå massmedicineras snart sagt varenda vuxen fertil kvinna här. 90 procent av svenskorna har någon gång ätit p-piller. 

Det är vansinne. För på det stora hela framstår p-pillret faktiskt mest som en sexuell revolution för män som vill kunna få orgasm under vaginalt samlag utan att ta ansvar för följderna.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.