Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Psykiatriambulanser är en strålande idé

Other: Roger Turesson

Liberalernas förslag ligger i framkant både vad gäller de senaste forskningsrönen och synen på patientgrupper som annars lätt skuffas undan och talas över huvudet på.

Under helgen samlas de av Sveriges liberaler som kallar sig Liberalerna till landsmöte i Västerås. Det vill till att de kommer med något riktigt bra. Väljarstödet är inte mycket att hurra för – i vissa opinionsmätningar lyckas partiet nu inte ens kravla sig över tröskeln till riksdagen. Men det som haft alla förutsättningar att bli en rätt deppig tillställning börjar faktiskt lovande.

För vård är en fråga som alla partier drömmer om att äga, och med hårt arbete och lite tur kanske den kan bli Liberalernas. Redan har de visat sig stridbara vad gäller funktionshindrades rätt till personlig assistans. Den egna vårdkommissionen lägger nu därtill fram en rad förslag med fokus på psykisk hälsa.

Bland annat vill partiet ändra regelverket kring psykvården, eller snarare bygga upp ett. I dagsläget kan vem som helst erbjuda snudd på vad som helst – kristaller, helande skratt, okvalificerat samtalsstöd – och kalla det behandling. 

Vidare vill Liberalerna att psykiatripatienter som regel själva ska få bestämma över sin in- och utskrivning. Detta har redan blivit verklighet på allt fler håll i landet, och patienterna är mycket nöjda. Den bibehållna kontrollen och känslan av medbestämmande har fått fler att söka vård tidigare och ger därför på det hela taget också kortare och billigare vårdinsatser.

Den som lider av psykisk ohälsa riskerar direkt livshotande tillstånd och bör naturligtvis behandlas därefter.

Så långt, allt väl. Men den verkliga snilleblixten är förslaget om psykiatriambulanser. Det en sådan där idé som känns som att den borde vara en ren självklarhet, när man tänker på det. För den som lider av psykisk ohälsa riskerar direkt livshotande tillstånd och bör naturligtvis behandlas därefter.

Stockholm och Göteborg har redan provinfört psykiatriambulanser. I dem jobbar en vanlig ambulanssjuksköterska och en sjuksköterska med psykiatrisk kompetens. De vårdar och pratar, med så goda resultat att projektet redan rönt uppmärksamhet utomlands: bara 20-30 procent av patienterna behöver läggas in.

I dagsläget skickas annars polisen på den här sortens larm, vilket är vansinne på så många sätt. Inte bara är kåren underbemannad och saknar utbildning för den här sortens situationer. Den som redan är skör riskerar dessutom att uppfatta en polisutryckning som direkt skrämmande.

Liberalernas förslag visar på ett parti som ligger i framkant både vad gäller de senaste forskningsrönen och i synen på patientgrupper som annars lätt skuffas undan och talas över huvudet på. Detta bådar, helt enkelt, mycket gott.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.