Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Stoppa de morgonpiggas tyranni

Other: Martin Meissner

Lever vi i bondesamhället? Jag ser mig omkring och det verkar inte så. Inga kor att mjölka. Då finns det heller ingen anledning att fortsätta under de morgonpiggas tyranni.

En liten klocka tickar inuti dig. Den styr nästan alla dina biologiska funktioner, inklusive din sömn. Somliga graviterar åt att vakna tidigt, men börja gäspa redan vid middagen. Andra är det direkt synd om.

De lever som med en ständig jetlag, enligt Michael Young, som är en av årets Nobelpristagare i medicin. Hans forskarlag har upptäckt en muterad gen som skulle kunna förklara varför vissa är sådana extrema nattugglor.

24-timmars-dygnet är inte ”normalt”.

De är helt enkelt ur fas med tiden. Eller med förväntningarna på hur vi ska använda tiden, skulle man kunna säga. Samhället är uppbyggt kring att alla går upp i ottan. Pluspoäng för den som är uppe riktigt tidigt och tränar före jobbet. Ni vet väl att Apples vd, Tim Cook, vaknar kvart i fyra varje morgon?

Den som är vaken sent om kvällarna och gillar sovmorgnar betraktas som suspekt, ja lite lat. Trots att alla har att tjäna på att gå lite omlott. Inte minst i städerna, där trängseln skulle minska om alla inte började och slutade jobbet samtidigt. Och utsövda personer presterar förstås bättre.

Kanske är det rent av därför de morgonpigga har fått rykte om sig att vara sådana rekorderliga arbetshästar? Den nuvarande arbetsdagen passar dem. Alla andra är för sömndruckna hälften av tiden, och särskilt då nattugglorna. Yra och tunga vacklar de runt och försöker minnas vad de heter.

Sömnforskaren Carrie L Partch, förmodligen själv den morgonpigga sorten, beskriver nedlåtande hur kvällspersonernas muterade gen klamrar sig fast vid proteiner ”som en dålig danspartner som inte fattar när det är dags att gå vidare.” Hon hoppas att vetenskapen i framtiden ska kunna hjälpa folk att somna i ”normal” tid.

Men 24-timmars-dygnet är inte ”normalt”. De flesta av oss snittar en inre rytm på 24,5 timmar, vilken innebär en ständig liten förskjutning. Ett par trötta morgontimmar. En fjärdedel av alla människor har betydligt längre dygn, och är nattugglor.

Jag har en fråga: Lever vi i bondesamhället? Jag ser mig omkring och det verkar inte så. Inga kor att mjölka. Då finns det heller ingen anledning att fortsätta under de morgonpiggas tyranni, särskilt inte den del av året som är mörk och kall. Här går vi och lider, till ingen nytta. Det är inte rätt.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.