Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Tacka mammorna för att det alls blir någon jul

Other: Thomas Karlsson

Det är inte tomten eller Jesus som gör julen, det är mammorna. Jag har ett förslag på hur vi kan uppvärdera dem.

Ni vet väl att kvinnor står för större delen av allt obetalt hushållsarbete? Då vet ni också vem det är som gör att det blir jul hos er. Det är mamma. I jämställda hem är hon projektledare. I mindre jämställda hem projektledare och enda anställd. 

Själv har jag blivit Grinchen som stal julen, och jag stal den för att ge den till mitt barn. Jag vet att andra mammor är likadana. De fixar och håller ihop. Ordnar julklappar. Pyntar. Lagar mat och kokar knäck. Då är det förstås irriterande att allt kretsar runt två män.

Ta tomten. Han är urtypen för en grillman. Med grillman menar jag någon vars hustru planerar middagen, marinerar kött, slungar sallad och vispar såser. Sedan ställer han sig vid grillen, tar en öl och så är det klart. Varpå han får äran av hennes osynliga arbete. 

Precis som tomten, när han delar ut sina klappar. Grovjobbet har redan gjorts av nissarna. Eller, som i fallet med verklighetens utklädda pappatomtar, av mammorna.

Men julens stora stjärna är som bekant Jesus. Nästan allt ståhej handlar om hans födelse. Maria, som sägs ha blivit gravid genom ett mirakel och satt Guds son till världen, är en bifigur.

Detta är orättvist. Och jag har ett förslag på hur vi kan uppvärdera henne och alla andra mammor i jul: Låt oss flytta mors dag till vintersolståndet, som i år infaller den 21 december. 

Mor hälsas på morgonen med sång.

Mors dag har firats i Sverige sedan 1919, det är bara att kopiera anvisningarna rakt av: 

Mor hälsas på morgonen med sång. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, och hedras med blommor och en gåva. Hon beredes frihet från allt hushållsarbete. På aftonen hålles en liten högtidlighet, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barn utbedja sig Mors förlåtelse för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.

Att fira mors dag vid vintersolståndet är ett sätt att anknyta till asatrons disablot i midvintern, då just mödrarna hedrades. Vintersolståndet är dessutom årets mörkaste dag. Aldrig står solen lägre på himlen. Aldrig är mammorna mer utmattade, aldrig i större behov av en dags vila och uppskattning. Sedan blir det ljusare.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.