Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Tillfället gör inte tjuven, Bråvalla

Bråvalla 2017.
Bråvalla 2017. Foto: Pontus Lundahl/TT

Om vi ska kunna motverka sexövergrepp måste vi göra upp med våra egna vanföreställningar, och lägga skulden där den hör hemma.

Fyra anmälningar om våldtäkt, och 23 om sexuella ofredanden. Det blev resultatet av årets Bråvallafestival. Nu har arrangörerna fått nog: Festivalen läggs ned.
Somliga har redan sina slutsatser klara om vad som sker.

På Twitter vänder sig journalisten Paulina Neuding till Moderaternas partiledare, Anna Kinberg Batra: ”Vad vi behöver att du svarar på nu: Finns koppling till/slutsatser att dra för M:s migrationspolitik?” Svenska Dagbladets skribent Fredrik Kärrholm kallar övergreppen ”ett av många sorgliga tecken på hur Sverige blir allt mer barbariskt”.

Den enda incident som hittills har omskrivits närmare i medierna gäller dock en man som bevittnade hur tre män höll fast och tafsade på en gråtande kvinna, och som själv blev misshandlad när han hjälpte henne loss.

Han säger till Aftonbladet att han är förvånad över att så många antar att förövarna var mörkhyade: ”I princip utgick alla som skrivit något från att detta var tre killar med invandrarbakgrund, men de var helyllesvenskar.” (30/6)

Och polisens ansvarige utredare, Martin Hedberg, varnar för falska rykten när jag ringer. Han säger att påståendena om att gärningsmännen är av en viss etnisk bakgrund är rena spekulationer.

”Det finns inget som pekar på det”, säger han. ”Signalementen är olika, och det är möjligt att något enstaka fall kan tolkas så, men det är definitivt inget generellt mönster.”

Övergrepp på allmän plats är inget nytt, men de kan delas upp i ett före och ett efter. Tidigare var det kvinnornas ansvar man talade om. Det var de som skulle vara noga med hur de klädde sig, vilken tid de rörde sig ute, och var.

Sedan kom rapporterna om att ensamkommande flyktingungdomar antastat småtjejer under festivalen We Are Sthlm i Kungsträdgården för ett par år sedan. Därefter har fokus legat på ”invandrarna”.

Nu säger Bråvallas arrangörer att problemet är festivaler. Men oavsett vad de tror så är det inte tillfället som gör tjuven. Vem som helst våldtar inte.

Om vi ska kunna motverka sexövergrepp måste vi göra upp med våra egna vanföreställningar, och lägga skulden där den hör hemma. Inte hos kvinnorna. Inte hos invandrarna. Inte hos festivalerna. Utan hos de faktiska gärningsmännen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.