Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Vaccinvägrarna är egoister

Other: Magnus Hallgren

Alla har rätt till sin egen tro. Men den rätten upphör att gälla när man utsätter barn, sjuka och svaga för fara, för sin vidskeplighets skull.

Över fyrtio nyfödda barn kan ha fått mässling efter ett stort utbrott i Göteborgstrakten. Det är allvarligt. Mässling är världens mest smittsamma sjukdom. Den är också en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn i länder där invånarna inte vaccinerats.

Här i Sverige har vi tack och lov tillgång till vaccin. Men det finns de som inte kan få det, eftersom de är för sjuka och svaga. Eller som inte hunnit få det, likt de nyfödda barnen i Göteborg. En ensam smittad kan göra enorm skada. Det är därför viktigt att alla som kan faktiskt tar sprutan.

Vansinnigt nog väljer somliga ändå medvetet bort den. 

Vissa gör det eftersom de har fått för sig att mässling är ofarligt eller rentav bra. På sina håll arrangerar föräldrar till och med "smittpartyn". De tror att en omgång mässling bara främjar barns karma. 

Men även utifrån deras eget perspektiv är detta val naturligtvis enormt egoistiskt. De ställer ju därmed sina barns "andliga utveckling" över andras liv och hälsa.

Det finns också de som motsätter sig sprutan för att de har läst på internet att vaccinet kan "skapa" autism. Uppgiften kommer från en studie som raskt avslöjades som fuskverk och drogs tillbaka. Men myten fortsätter spridas.

Det är oklart vad vaccinmotståndarna egentligen är rädda för. Det kan ju inte vara mässling, påssjuka och röda hund i sin försvagade form. Inte när de är beredda att utsätta sig och sina barn för alternativet, det vill säga stora och livskraftiga virusstammar.

Är det hjälpämnena i vaccinet kanske: aminosyror, laktos, mannatol, sorbitol och vatten? Nej. Samtliga substanser är ofarliga och ingår naturligt i vanlig föda. Så handlar det om själva proteinsammansättningen? 

För vaccin må vara en fantastisk idé, men det betyder inte att alla vaccin är bra. Det finns skäl att vara kritisk. Just mässlingsvaccinet är dock väl beforskat, det är säkert. 

Och visst, alla har rätt till sin egen tro. Men den rätten har gränser. Den upphör gälla i samma stund som den skadar andra människor. Den upphör när man utsätter barn, sjuka och svaga för fara, för sin egen vidskeplighets skull.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.