Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Våra barn kommer att få ett litet helvete på grund av hur vi beter oss

Förfader med sten.
Förfader med sten. Foto: HEINZ DUCKLAU

I de blindas rike är den enögde kung, brukar det ju heta. Och så är nog fallet med oss: att vi är bäst av djuren på abstrakt tänkande betyder inte att vi är bra på det. Tvärtom tycks den förmågan vara begränsad hos oss. 

Människan brukar ju hylla sig själv för sin förmåga till abstrakt tänkande. Det sägs alltid att det är tack vare den vi höjt oss över djuren. Vi är den enda art som vet om att det finns en framtid, och som därmed kan planera för den. Och inte bara det, vi kan tänka i flera steg och föreställa oss konsekvenser som ligger långt bort. En enastående förmåga att ha på savannen! 

Men nu när vi står här på löpbandet i gymmet, med en sockerfri vaniljkvarg i handen, och stirrar på en fondvägg som föreställer ett väldigt hav – då är det lätt hänt att tvivlet infinner sig. Hur avancerade är vi egentligen? I de blindas rike är den enögde kung, brukar det ju heta. Och så är nog fallet med oss: att vi är bäst av djuren på abstrakt tänkande betyder inte att vi är bra på det. Tvärtom tycks den förmågan trots allt begränsad hos människan. 

Jag menar: Vi har ett tillräckligt utvecklat abstrakt tänkande för att uppfinna flygplan och drömma oss bort till ett semesterparadis och spara pengar till biljetten, men vårt tänkande är inte tillräckligt abstrakt för att vi ska inse att om vi fortsätter åka flygplan kors och tvärs för nöjes skull så kommer vi snart att ha förgiftat planeten så svårt att vår art inte längre kan överleva. Våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn kommer att få ett litet helvete på grund av hur vi beter oss.

På samma sätt är det med näringslivet, som väl verkligen borde vara bra på det här med beräkningar och kalkyler och affärsplaner. Men icke! Företagen har visserligen insett att det är lönsamt att ligga i framkant vad gäller ny teknik, och den nya tekniken är grön. Dessutom är kunder överlag mer välvilligt inställda till företag med en klimatvänlig profil. Det vet de. Lik förbannat lägger deras lobbyorganisation, Svenskt Näringsliv, mellan skål och vägg enorma summor på att motarbeta till och med de mest blygsamt tilltagna klimatmål. 

Hallå? Är detta ett dåligt skämt? Hur kan Svenskt Näringsliv vara så uselt på förutsättningarna för all ekonomisk verksamhet: hushållning? Svaret är förstås bristande abstrakt tänkande. 

Om det rörde sig om ett par föräldrar som levde överdådigt och tog sms-lån i sina barns namn för att finansiera detta så skulle alla inse att det var ett oansvarigt, rent förkastligt beteende – hur kan de göra så här mot sina barn? Tv-programmet ”Lyxfällan” skulle släpa ut dem på en åker och vråla att deras beteende inte var hållbart: Se bara! Här har vi radat upp alla pengar ni lägger på onödig konsumtion! Mat, viner, dyra prylar, resor... Detta måste få ett stopp, nu klipper vi era kreditkort. Och den där monsterbilen får ni sälja.

Men när vi som samhälle lever över våra tillgångar och sätter upp notan på framtida generationer, då händer liksom... ingenting. Så passerades den önskedrömda maxgränsen för en global temperaturökning, 1,5 grader, nyligen utan att det ledde till några särskilda åtgärder. 1,5 grader redan? Ajdå. 

Jag tror uppriktigt inte att det beror på att ondska. Jag tror det beror på en bristande förmåga att greppa vad det här handlar om. Människor är dumma djur, helt enkelt.

I Sverige anser vi oss ändå ha särskilt god koll på det här med klimatet. Men Miljöpartiet, som av namnet att döma ska föreställa ett miljöparti, godkänner affärer med miljöfarlig brunkol. 

Sverigedemokraterna, vars hela verksamhet kretsar kring nationalism och att stoppa invandringen, menar att sådana där klimatbeslut kan väl någon annan ta någon annanstans? De tycks inte förstå att den invandring de nu motsätter sig inte är något mot de strömmar av klimatflyktingar som kommer att komma om stora delar av jorden blir obeboelig.

Än märks inte konsekvenserna tillräckligt tydligt för oss i Norden. Jo, visst hade vi en varm sommar. Granplantager brann, skördar sveddes sönder, djur fick nödslaktas för att det inte fanns foder. Men bara med ett bättre abstrakt tänkande står vidden av den stundande katastrofen helt klar: översvämningar, extremväder, olidlig hetta och torka.

Till dess lär allt fortsätta som vanligt. Jag tror uppriktigt inte att det beror på ondska. Jag tror att det beror på en bristande förmåga att greppa vad det här handlar om. Människor är dumma djur, helt enkelt. Farligt dumma. Och det relativt välutvecklade abstrakta tänkande som till en början verkade borga för lycka och välstånd ser ut att till slut bli vår undergång.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.