Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Varför ger en kvinna sitt telefonnummer till en våldtäktsman?

Foto: Thomas Karlsson

Åsa Linderborg, denna socialist, påminner i fråga om sexövergrepp framför allt om den mest irriterande sortens självgoda nyliberal: Det är väl bara att kvinnor skaffar sig gott omdöme och väljer rätt så slipper de tråkigheter!

Så har Dagens Nyheter fått som de vill, inleder Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg en text som är full av oklarheter och underliga motsägelser. Till att börja med är det ju inte journalisterna som har fått som de vill när den man som getts pseudonymen "Kulturprofilen", Jean-Claude Arnault, nu dömts till två års fängelse för våldtäkt. 

Den som fått som den velat genom den här domen är åklagaren, och i någon mån också offret för våldtäkten. Men hennes lidande vill Åsa Linderborg inte tala om. Däremot Kulturprofilens – stackarn.

Hon vill påminna oss om att ”det är många kvinnor som tycker om honom och känner tacksamhet över hans generositet”. Men detta handlar om en fängelsedom för våldtäkt. I det sammanhanget är det faktiskt totalt irrelevant att framhålla att det finns "många kvinnor som tycker om" honom.

Om man nu undrar över psykologin kring en våldtäkt, varför läser man då inte på om psykologin?

Åsa Linderborg beklagar inte bara den dömde, utan även de män som nu buntas ihop med honom: ”Män som blivit beljugna. Män som gjort saker som aldrig kan leda till åtal utan att det för den skull är fel på lagstiftningen. Män som har missförstått en situation. Män som förlorat någon de varit kära i och envist fortsätter sin uppvaktning. Män som legat med kvinnor som olyckligt nog förälskat sig och senare hävdar att ett vanligt fylleknull var en våldtäkt.”

Hon understryker att hon själv då aldrig intresserat sig för de salonger där Kulturprofilen hållit hov, vilket inte hindrar henne från att anta att det är ”många som har utnyttjat hans kåthet och kalkylerat med att få ta del av vänkretsen”. Och varför ger en kvinna sitt telefonnummer till en våldtäktsman? Det vill Åsa Linderborg bra gärna veta. 

Men om man nu undrar över psykologin kring en våldtäkt, varför läser man då inte på om psykologin? Åsa Linderborg uttrycker i förbigående en viss förståelse för att frozen fright, frusen skräck, är en vanlig reaktion på ett trauma. 

Likväl tycks hon oförstående inför att det även är vanligt med förnekelse, en önskan att allt bara ska återgå till det normala. Det är ironiskt egentligen. Åsa Linderborg, denna socialist, påminner i detta framför allt om den mest irriterande sortens självgoda nyliberal: Det är väl bara att kvinnor skaffar sig gott omdöme och väljer rätt så slipper de tråkigheter! 

För så andas texten. Jag är en stark kvinna som vet vad jag vill, mig äger ingen. Själv har jag då aldrig umgåtts med Kulturprofilen. Jag är nämligen inte en sådan som krusar makten, och det är en missbedömning att göra det – om man vill ge ut en bok är det väl bara att hitta ett bra förlag. Och förresten: Om jag nu var med om en trist träff som jag ångrade så skulle jag aldrig tjafsa om det. Jag tar mitt ansvar.

Ja, sexuella övergrepp är komplicerade historier. Behöver vi tala mer om gränser, om gråzoner, om hur komplicerade sådana här saker ändå är? Absolut. Alla män är inte monster, faktum är att de flesta inte är det. Detta är allmänt bra att hålla i huvudet, liksom att ärliga missförstånd existerar.

I vissa fall förekommer även falska anmälningar. Men det finns forskning kring dem också: Det som kännetecknar falskanmälningar är framför allt ett luddigt signalement. En genomgång av Brottsoffermyndigheten visar att i bara 1 av 43 falskanmälda fall hade en förövare namngetts.

Det finns därför ingen anledning att slentrianmässigt ifrågasätta kvinnors upplevelser – allra minst efter en dom som konstaterar att ja, detta var en våldtäkt också i lagens mening.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.