Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Vi borde kyssa vårdföretagarnas sandalklädda fötter

Foto: isabell Höjman/TT

Vänstern betraktar vårdföretagarna som ondskefulla och giriga. Men i själva verket tar de bättre hand om både patienter och anställda.

En överväldigande majoritet av svenskarna är emot vinster i välfärden. Samtidigt visar undersökning efter undersökning att privata vårdgivare faktiskt är bättre. Hur går det ihop? Jag skulle säga att problemet är att diskussionen fokuserar på helt fel saker.

Patienterna är mer nöjda med privata alternativ. Så sent som häromdagen framgick exempelvis av SKL:s patientenkät att 72 av de 100 mest uppskattade vårdcentralerna drivs i företagsform. 

Men även personalen där mår bättre än de landstingsanställda. Jobbhälsobarometern visar varje år att de har större möjlighet att påverka sitt arbete och förändra det som inte fungerar, och att de därför – begripligt nog – är både friskare och mer motiverade. 

Förmodligen handlar mycket om att de flesta av dessa företag är små till medelstora. De är därför till sin struktur mer personliga och flexibla än landstinget. Det är också just dessa företag, som sällan själva har en massa kapital, som lider värst av vinstbegränsningar. 

”Vinst” är inte den summa företagarna stoppar i fickan, utan den buffert de har.

Vänstern hyser en ideologisk övertygelse om att vårdföretagare till sin natur är ondskefulla. Den låtsas att ett stopp för vinster en gång för alla kommer att sätta p för denna girighet. Men ”vinst” är inte den summa företagarna stoppar i fickan, utan den buffert de har. De måste ha rätt till marginaler för satsningar och sämre tider.

Det finns mycket som bekymrar med vården. Vi måste prata om att den toppstyrda landstingskolossen ger en dålig arbetsmiljö och en ineffektiv vård. Vi måste prata om långa köer och den allt större personalbristen. Vi måste stoppa usla upphandlingar av dyra konsulttjänster, och politiker som rear ut vårdinstitutioner till sina bekanta, och riskkapitalister som plundrar vården på skattepengar. 

Men vårdföretagare som hushåller med sina resurser och tar hand om både anställda och patienter? Vi borde kyssa deras sandalklädda fötter.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.