Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

LKAB: Bonusfri Wallenbergare.

Signerat – Petter Birgersson

Det statligaste av alla statliga bolag i det rödaste av det röda norr får kapitalisternas kapitalist som ordförande. Marcus Wallenberg blir styrelseordförande i gruvbolaget Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag, LKAB. Man skulle kunna tro att Gruvtolvan, det klassiska Kirunadistriktet, sätter sig på tvären. Men inte då.

”Det kan ju vara en positiv injektion för ett statligt företag att en sådan person, en av Sveriges ledande företagsägare går in”, säger Jan Thelin, ordförande för Gruvtolvan till TT.

I takt med att malmpriserna skjutit i höjden har det gamla problembarnet LKAB blivit en riktig järnkalv för staten. Det senaste halvåret gjorde LKAB nästan sju miljarder kronor i vinst före skatt. Staten tog emot fem miljarder i utdelning i våras. När staten och kapitalet ror så fint tillsammans finns det ingen större anledning att ryta till från fackets sida.

Mer förvånande är det att finansdepartementet lyfter fram just Marcus Wallenberg. Han är ordförande och storägare i SEB, en av de banker som Anders Borg riktat skarpast kritik emot för finanskrisens äventyr i Baltikum. I januari i år förklarade finansministern att det var nära att staten tvingades att ta över SEB när läget i Lettland var som sämst.

Bland annat SEB:s avsättningar till bonusar direkt efter krisen retade också upp finansministern, som i januari 2010 tyckte att det var ”väldigt provocerande att bankerna inte tar till sig av de signaler som har varit väldigt tydliga”.

Erfarenheten av hur man utformar feta bonusprogram får Marcus Wallenberg ingen nytta av i LKAB. De har Borg och Norman bannlyst från statliga bolag. Men gamla synder tycks vara förlåtna. Nu är styrelseordförandeskapet i SEB i stället en styrka. ”Marcus Wallenberg har ett stort industriellt kontaktnät och unika erfarenheter från industri- och finanssektor”, skriver finansmarknadsminister Peter Norman i ett pressmeddelande.

Det kan väl vara värt 570.000 bonusfria ordförandekronor om året. Det mesta går ju ändå tillbaka till statskassan.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.