Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Löfven behöver fräckare stölder

Signerat – Johannes Åman.

Patenträtten gäller inte i politiken. Idé- och ordstöld tillhör vardagen. Mest är det positivt eftersom intresset för motståndarnas starka sidor ger impulser till förnyelse. Partierna tvingas se kritiskt på sin egen politik och fundera över vad hos konkurrenterna som tilltalar väljarna.

Inför valet 2006 stal Moderaterna en hel del. De bejakade ”den svenska modellen” och blev det nya arbetarpartiet. De hävdade att regeringen Persson skapat ett utanförskap och gjorde anspråk på att själva stå för den arbetslinje som gamla tiders socialdemokrater hävdat.

Det var ett slags idéstöld – men också en utmanande nytolkning. För arbetslinjen i moderat tappning handlade inte främst om att de som förlorat jobbet skulle erbjudas utbildning eller någon typ av sysselsättning hellre än bara kontantstöd. Arbetets politik ställdes mot ”bidragslinjen”. Den bärande principen var att skillnaden mellan att gå på bidrag och att jobba skulle öka.

Nu ska Stefan Löfven återerövra arbetslinjen. På samma sätt som Moderaterna pekade på utanförskapet ritar Socialdemokraterna kurvor över ungdomsarbetslösheten. Av alla satsningar i skuggbudgeten ska den för unga utan sysselsättning vara den största.

Den politiska logiken är enkel: Motståndarnas trovärdighet som arbetarparti ska undergrävas. Men S upprepar inte riktigt vad M gjorde för sex år sedan. För medan utmanarna den gången både stal idéer och skapade nya konfliktlinjer har kontrasterna denna gång blivit otydliga.

Förslagen som ska minska ungdomsarbetslösheten är till förväxling lika regeringens. Få väljare kommer att kunna hålla reda på vem som föreslog utbildningskontrakt eller vad ett yrkesintroduktionsjobb egentligen innebär.

Socialdemokraterna betonar starkt kraven som ska ställas på de unga: De som nappar på ett utbildningserbjudande ska få mer pengar medan de som tackar nej blir utan.

Möjligen kan budskapet fungera defensivt. Det påminner om partiets traditionella arbetslinje och utgör ett skydd mot anklagelser för slapphet. Men är det denna nygamla arbetslinje som ska få väljarna att byta regering 2014?

För framgång krävs sannolikt både större kreativitet och fräckare stölder.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.