Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Löfven i ”Agenda”: Försäkring är mer än fagra ord

Signerat – Hanne Kjöller.

Till förra valet var det ett budskap som alliansen mer än något annat försökte trumma in: att borgerlighetens arbetslinje stod mot de rödgrönas bidragslinje. Och man lyckades. Det menade till sist även S när partiet efter förlusten slickade sina sår och funderade över vad det var som gick snett.

Att den nye partiledaren Stefan Löfven ämnar utmana alliansen i jobbfrågan har stått klart länge. Framträdandet i söndagens ”Agenda” var inget undantag. Med frenesi värjde han sig mot programledarens frågor om S ändå var ett bidragsparti med tanke på att man vill slopa den bortre parentesen i sjukförsäkringen och höja taket i a-kassan.

Icke, menade Löfven, som hävdade att systemen är försäkringar ”precis som när vi försäkrar villan mot brand eller bilen mot stölder”.

Men så är det inte. Efter slopandet av de differentierade a-kasseavgifterna kommer de arbetslösa, enligt beräkningar, att stå för 20 procent av kostnaderna. Resterande 80 procent kommer från staten, alltså ett bidrag. Vid ”riktiga” försäkringar finns inga andra pengar att tillgå än de premier som försäkringstagarna betalat in.

Inte heller sjukförsäkringen är en försäkring med raka rör mellan in- och utbetalningar. Man kan förstås förändra både sjukpenning och a-kassa så att de blir mer försäkringsmässiga. Men S talar hellre om systemen som försäkringar, än arbetar för att göra dem till mer av försäkringar.

Till exempel opponerade sig partiet mot regeringen när systemet med skilda avgifter för olika yrkesgrupper infördes. S ville inte ha en modell där risken för arbetslöshet påverkade premien. I stället ville man ha låga avgifter för alla och samtidigt höja utbetalningen. Alltså mindre av försäkring och mer av bidrag.

Det är också svårt att se att Löfven kan bli trovärdig i jobbfrågan så länge han blundar för att höga ersättningsnivåer för att inte arbeta påverkar människors vilja att ta ett arbete med lägre lön.

Slutligen. Stefan Löfven hävdade i intervjun att ”vi har ett system där cancersjuka kastas ur sjukförsäkringen en månad innan man dör i cancer”. När jag frågar får jag reda på att uppgiften kommer från en efterlevande som vill vara anonym. Och att jag inte kan få ta del av några anonymiserade handlingar för att själv se vad som skett.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.