Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Lönerna överträffar dikten

När man frågar amerikaner hur mycket de tjänar i relation till sina landsmän så överskattar många sin lön. I den lägsta inkomstkvartilen tror hela 54 procent att de har medelinkomster eller mer.

Annat är det i Sverige, visar en IFN-studie signerad Mounir Karadja, Johanna Möllerström och David Seim. När de bad svenskar att uppskatta sin relativa inkomst var resultatet det motsatta: Nästan 70 procent underskattar sin position med 10 procentenheter eller mer. Bara 6 procent överskattar sin ställning med lika mycket.

Till skillnad från den amerikanska drömmen tycks alltså den svenska verkligheten överträffa dikten.

Vad typiskt svenskt att förminska och underskatta sig själv helt i onödan, kanske någon nu suckar. Vi tror ju inte på oss själva i det här landet. Vågar inte sticka ut. Typiskt är också att kvinnor är överrepresenterade i den underskattande gruppen.

Men den som ser svenskhetsstereotyper flimra förbi som förklaringsmodell bör vänta med att fälla sin dom. Forskarna har nämligen tagit studien ett steg längre.

Några månader efter att den första enkäten genomfördes fick en del av deltagarna reda på hur deras inkomst egentligen ser ut i relation till andras. De flesta fick alltså beskedet att de är rikare än vad de själva trodde. Informationen påverkade de svarandes politiska preferenser.

När det visade sig att de var rikare minskade plötsligt intresset för omfördelning av samhällets resurser. Bland dem som anser att personlig ansträngning snarare än tur påverkar inkomsten ökade dessutom stödet för Moderaterna.

Den här valrörelsen har vi lärt oss att ”någonting håller på att gå sönder i Sverige”. Vad det är som är på väg att braka ihop har dock varit ett mysterium för den som inte sjunger den anekdotiska bevisföringens lov. IFN-rapporten erbjuder en ledtråd: Många gånger är vi så bombarderade av budskap om att det går utför att vi tappar verklighetsförankringen. Om det någonsin fanns någon sådan, vill säga.

På samma sätt som den amerikanska drömmen impregnerar samhället i en känsla av framgång, har föreställningen om det jantifierade Sverige skapat en upplevelse av begränsning. Två helt skilda nationella berättelser, som inte nödvändigtvis har med verkligheten att göra över huvud taget.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.