Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Lösningen finns hos fansen

Det som skedde på söndagseftermiddagen, då en man dödades i samband med matchen mellan Helsingborgs IF och Djurgården, är en djup tragedi. De faktiska omständigheterna måste i sinom tid få klaras ut av polis och åklagare. Förutom att uttrycka sorg och djup medkänsla är det alltid klokt att vänta med slutsatser.

Men somligt står ändå klart. Ett är att det är omöjligt för samhälle och individer att helt skydda sig från tragedier som den i Helsingborg. Den misstänkta dödsmisshandeln skedde en bit från arenan. För dem som vill slåss i en klubbs namn går det alltid att hitta platser dit ordningsmaktens ögon och kameror inte når. Svenska arenor är däremot trygga platser.

Ett dödsfall hade före söndagen skett i samband med bråk mellan svenska supportrar. Nu är det två, det är naturligtvis två för många, men sällsynt­heten indikerar att det inte går att döma ut hela den svenska fotbollen och läktarkulturen som livsfarlig.

Samtidigt kan man, med stor förstämning, slå fast att det skedda inte var alldeles oväntat.

Den svenska supporterkulturen är unik för norra Europa vad gäller att skapa stämning kring matcherna. Men det finns en baksida. De senaste åren har sett en upptrappning av hot och hets mellan supportergrupper.

När de våldsamma falangerna, firmorna, gör upp sinsemellan är det också långt från arenorna. Ytterst få ”vanliga” fans är intresserade av att ha något att göra med den typen av våld.

Men våldets estetik och språk har en tendens att spilla över till andra supporterled. För de allra flesta räcker det med nidramsor och gester. Men ibland släpper spärrarna. Och när spärrarna släpper krävs inte mycket för att konsekvenserna ska bli fatala.

Det går att undvika tragedier som den i Helsingborg. Men vägen att nå just dit är knappast fler poliser och vakter eller fler restriktioner kring själva fotbollen.

I stället är det supportrarna själva som har den yttersta makten över ­situationen. För ett 15-tal år sedan vände de en trend med tommare läktare, slagsmål och rasism till att skapa en ständigt pågående svensk fotbollsfest. På samma sätt kan de vända vålds­fetischismen och skapa en positivare, fredligare kultur kring hela fotbollen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.